'Personeelsblad OM schrapt interview Boris Dittrich om opmerking Zorreguieta'

Het personeelsblad van het Openbaar Ministerie heeft een interview met de voormalige D66-leider Boris Dittrich geschrapt. In het artikel pleit Dittrich voor een 'grondig' onderzoek naar de rol van Jorge Zorreguieta tijdens het militaire bewind in Argentinië.

Redactie
Boris Dittrich. © ANP Beeld
Boris Dittrich. © ANP

Volgens Justitie deed Dittrich 'te gevoelige' uitspraken over de vervolging van de vader van prinses Máxima, meldt NRC Handelsblad vandaag.

In het interview met het personeelsblad van het OM, Opportuun, pleitte Dittrich voor 'een grondig strafrechtelijk onderzoek zonder politieke afweging' naar de rol die Zorreguieta speelde tijdens het bewind van de militaire Junta, van 1976 tot 1983. Nabestaanden van slachtoffers van het militaire regime hebben vorig jaar bij het OM aangifte tegen Zorreguieta gedaan. Dittrich zei in het interview ook dat hij hoopt dat als het OM besluit tot berechting van Zorreguieta, de minister van Justitie dat niet zal verhinderen.

In eerste instantie werd uit de tekst deze mening van Dittrich verwijderd. Dittrich beklaagde zich hierover, waarna hij van de auteur van het stuk, Miek Smilde, te horen kreeg dat de passage 'moest worden geschrapt'. Vervolgens liet de eindredacteur van Opportuun Dittrich weten het stuk volledig te schrappen en hiervoor de verantwoordelijkheid te nemen. Smilde zei het NRC desgevraagd dat ze door het vraaggesprek met Dittrich in de toekomst geen grote interviews meer mag doen.

Maar het hoofd persvoorlichting van het OM, Erwin Schievink, meldt in het NRC dat het interview geschrapt is omdat het over homo-emancipatie moest gaan. Dittrich noemt dit 'onzin'. Dat Smilde geen interviews meer mag doen, zou komen door een grote reorganisatie, meldt Schievink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden