Personeel zorghuis Osira eist actie tegen onderbezetting

Op de afdeling van zorgcentrum St. Jacob waar vorige week een vrouw bij een brand overleed, was de vijf avonden daarvoor geen nachtdienst aanwezig. Dat schrijven ongeveer vijftig medewerkers van het zorgcentrum op de Plantage Middenlaan in samenwerking met Abvakabo. Zij luiden de noodklok over onderbezetting.

Oudere man wordt ondersteund bij het scheren.Beeld ANP

Ze hielden een week een dagboek bij om te laten zien onder welke omstandigheden zij moeten werken. Bezuinigingen op personeel en het inkorten van diensten leiden er volgens hen toe dat zorgpersoneel op bepaalde afdelingen en tijden totaal afwezig is. Ze zeggen de kwaliteit en veiligheid in het huis niet meer te kunnen garanderen door alarmerende onderbezetting.

Bewoners zouden hun plas moeten laten lopen omdat er geen tijd is ze naar de wc te brengen, niet onder de douche kunnen, ten val komen en geen activiteiten of toezicht krijgen. Ook wijzen ze op een incident waar in een afdeling van een zorglocatie vijf opeenvolgende nachten geen nachtdienst aanwezig was. Een andere afdeling had daarom de verantwoordelijkheid over zes verdiepingen. Een nacht later, toen de nachtdienst er wel was, woedde daar 's nachts een brand die een cliënt het leven kostte.

'Niet dramatisch'
'Mensen moesten uit hun bed worden gehaald en geëvacueerd. Dit zou een onmogelijke taak zijn geweest als er in deze nacht weer geen nachtdienst was geweest,' zegt een van de medewerkers hierover. Osira-bestuurder Rob van Dam erkent de onderbezetting bij zijn organisatie, maar zegt ook dat de situatie 'niet dramatischer moet worden voorgesteld dan die is'. Volgens hem hoeft in grote huizen niet op iedere afdeling een nachtdienst aanwezig te zijn, 'hoewel dat natuurlijk wel wenselijker is'. 'Maar in geval van nood kunnen afdelingen elkaar opvangen. De medewerkers in de nachtdienst tijdens de brand hebben overigens voorbeeldig gereageerd, vindt ook de brandweer.'

Snelle oplossing
De onderbezetting, die volgens hem ernstiger is dan normaal door ziekte en zomervakantie, wil hij zo snel mogelijk oplossen. 'We hopen met het betrekken van de medewerkers bij het invullen van het rooster de zaken beter in te delen.' De actiegroep eist ondertussen dat Osira Amstelring de 6,9 miljoen euro die de instelling op 1 januari van de staat ontving in het kader van de zogenoemde PVV-gelden, direct uitgeeft aan extra personeel. Volgens de Abvakabo is de helft van het geld nog niet besteed. Van Dam: 'Natuurlijk besteden we al dat geld. Anderhalf miljoen euro is besteed aan scholing en training en de andere 5,4 miljoen wordt gebruikt voor de werving van nieuwe mensen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden