Personeel kinderopvang moet zich verplicht registeren

Iedereen die werkt, woont of regelmatig aanwezig is op een kinderopvang, moet zich vanaf 1 maart 2018 verplicht registreren.

Laurens Kok
Wie zich niet registreert mag niet in de kinderopvang werken Beeld ANP
Wie zich niet registreert mag niet in de kinderopvang werkenBeeld ANP

Wie in het register staat, wordt voortdurend gecontroleerd op strafbare feiten die werk in de buurt van kinderen onwenselijk of onmogelijk maken. Wie zich niet registreert, mag niet in de kinderopvang werken.

Ook mensen die zelf geen kinderen opvangen maar wel regelmatig op een opvanglocatie zijn, moeten zich registreren, maakt het ministerie van Sociale Zaken bekend. Zoals de buurvrouw van een gastouder die elke week tijdens het oppassen op de koffie komt.

Ook bouwvakkers die grotere klussen in een opvanglocatie uitvoeren, moeten zich aanmelden. Zij zijn daarbij verplicht een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te overleggen.

Vaste medewerkers, gastouders en hun huisgenoten worden al sinds 2013 continu gescreend. Volgens Sociale Zaken leverde die controle de afgelopen jaren 225 meldingen op, gemiddeld vier tot vijf per maand. 70 procent van die meldingen betreft de gastouderopvang.

Register
Het register moet ervoor zorgen dat ook tijdelijke medewerkers als stagiairs, uitzendkrachten en vrijwilligers in de gaten worden gehouden. "Kinderen zijn kwetsbaar, daarom is het belangrijk dat wij continu kijken naar hun veiligheid," zegt staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD).

Iedere gastouder en elke opvang is verplicht te melden welke mensen regelmatig over de vloer komen. Verzuimen zij dat, dan riskeren zij boetes of sluiting. Uitgangspunt is dat iedere persoon wordt aangemeld die elke drie maanden ten minste 30 minuten in de buurt van opvangkinderen is.

Het register is gekoppeld aan de Basisregistratie Personen en aan Justis, de screeningsautoriteit die toegang heeft tot bestanden van politie en justitie.

Als moet worden ingegrepen, krijgt de beheerder van het register, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), een seintje. DUO neemt dan contact op met de GGD, die vervolgens in gesprek gaat met de opvangorganisatie of het gastouderbureau.

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang steunt het register.

Tamara van Ark Beeld anp
Tamara van ArkBeeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden