Update

Personeel grijpt in bij Amsterdam Airlines

Het personeel van chartermaatschappij Amsterdam Airlines heeft uit arren moede zelf maar het faillissement van het bedrijf aangevraagd.

© Amsterdam Airlines Beeld
© Amsterdam Airlines

Eigenlijk zou de directie dat moeten doen, maar die is volgens een groep ontevreden medewerkers 'met de noorderzon' vertrokken.

Het personeel zit al sinds 1 november zonder werk, omdat de maatschappij toen alle vluchten staakte bij gebrek aan opdrachten
Het bedrijf kondigde toen wel een faillissement aan, maar daar is het drie weken later nog altijd niet van gekomen. De negentig werknemers zitten daardoor niet alleen in onzekerheid, maar verwachten ook geen loon meer betaald te krijgen.

Bij een faillissement worden ze na zes weken ontslagen en krijgen ze die periode doorbetaald door het UWV. De aanvraag wordt vandaag ingediend door de advocaat van een groep werknemers.

Amsterdam Airlines werd in 2008 opgericht door een groep Nederlandse luchtvaartondernemers die eerder betrokken waren bij evenmin succesvolle avonturen als Air Holland II en Dutchbird.

Het bedrijf wilde in de voetsporen van Transavia en Arkefly uitgroeien tot een Nederlandse charteraar, maar begon met het vervoer voor derden van vakantiegangers naar Mediterrane bestemmingen, pelgrims naar Mekka en Scandinavische soldaten naar Afghanistan.

Dit jaar verloor het bedrijf zijn belangrijkste opdrachtgevers. Het bedrijf deed het desondanks voorkomen dat het groeide als nooit te voren en dat nieuwe activiteiten werden ontplooid - zoals vluchten van en naar Tel Aviv in Israël en Erbil in Irak. Maar op de voorgenomen eerste vluchtdatum, viel het bedrijf om. Amsterdam Airlines stond toen al onder verscherpt toezicht van de luchtvaartinspectie, omdat het de benodigde veiligheidspapieren lang niet op orde had.

De gedroomde vloot van vijf Airbussen is er nooit gekomen. Dit jaar had het bedrijf twee gehuurde toestellen in beheer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden