Personeel De Sionsberg houdt failliet ziekenhuis open

Het ziekenhuis De Sionsberg in Dokkum blijft voorlopig open. Alle medewerkers die ontslagen worden vanwege het faillissement van Zorggroep Pasana, blijven voorlopig onbetaald hun werk doen. Dat meldt Jan Leendert Brouwer, voorzitter van de medische staf van het ziekenhuis, vandaag.

Een actievoerder van de groep Red De Sionsberg staat de pers te woord. Beeld anp
Een actievoerder van de groep Red De Sionsberg staat de pers te woord.Beeld anp

De medische staf heeft een brief gestuurd aan het personeel met de oproep om De Sionsberg draaiende te houden. Bijna alle medewerkers hebben daar gehoor aan gegeven, aldus Brouwer. Volgens hem gaat het om ruim 200 mensen. Zo blijft de poli gewoon open. Operaties worden voorlopig niet gedaan. ,,Tot de curator komt, gaan we niet verder afschalen'', zei hij.

Een van de redenen is volgens Brouwer dat andere Friese ziekenhuizen de extra patiëntenstroom niet aankunnen als De Sionsberg nog deze week de deuren sluit.

Gisteren meldde Zorggroep Pasana, waaronder het kleinste ziekenhuis van Nederland valt, dat het faillissement wordt aangevraagd wegens torenhoge schulden. Volgens Pasana is dat ,,de enige overgebleven optie''.

De medische staf is het daar niet mee eens. Het afbouwen van de polikliniek belemmert niet alleen de continuïteit van de zorg, maar bemoeilijkt ook een eventuele doorstart na een faillissement, stelt zij. ,,Daarom verzetten wij ons tegen maatregelen die de voortzetting van de zorg vanuit ons ziekenhuis bemoeilijken.'' Het is niet aan het bestuur om op dit moment vergaande maatregelen te treffen die leiden tot sluiting van het ziekenhuis, vinden de medisch specialisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden