Personeel Bijenkorf protesteert met brommend bijtje

Met een brommend bijtje protesteren winkelmedewerkers van de Bijenkorf vanaf dinsdag tegen hun werkgever. Door een bijenbroche te dragen maken ze kenbaar dat ze niet blij zijn met het loonbod van het warenhuis.

Bart van Zoelen
Het borrelt al langer tussen de warenhuisketen en het winkelpersoneel. Beeld anp
Het borrelt al langer tussen de warenhuisketen en het winkelpersoneel.Beeld anp

Dinsdag dragen verschillende medewerkers plotseling het speldje met de bij op het revers. 'Beeunited' is de slogan die her en der terugkomt in internetfilmpjes over het stille protest dat het winkelpersoneel is begonnen samen met vakbond FNV.

De winkelmedewerkers hebben zich laten inspireren door de film The Hunger Games. Daarin draagt de held en verteller Katniss het speldje van een vogel, de mockingjay. Behalve dat het een krachtig symbool is, beschermt het haar ook, legt vakbondsbestuurder Linda Vermeulen uit.

Geen loonsverhoging
Het borrelt al langer tussen de warenhuisketen en het winkelpersoneel. De laatste cao verliep anderhalf jaar geleden en sindsdien heeft het personeel geen loonsverhoging gekregen. De Bijenkorf zag omzet en winst vorig jaar met respectievelijk 12 en 8 procent stijgen. Het loonbod voor het personeel bleef daar ver bij achter.

Dat is ook wat de winkelmedewerkers willen zeggen met het zoemende bijtje. "Dat ze trots zijn op hun warenhuis en hard werken voor een bedrijf dat het goed doet, maar dat ze een beter loon verdienen." Verder willen ze meer collega's en meer inspraak over de roosters, zodat ze werk en privé beter kunnen combineren.

Voor alle medewerkers dringen ze aan op 3,5 procent loonverhoging, met een minimum van 1000 euro per persoon. Met zo'n 1750 euro bruto ligt het maximale salaris voor veel Bijenkorfmedewerkers weliswaar ietsje hoger dan in veel andere winkels, het is te laag om normaal van rond te komen, zegt Vermeulen.

Wall of fame
Eerder liep het Bijenkorfpersoneel al te hoop tegen een ratingsysteem waarvoor ze bij klanten moesten hengelen naar een gunstige beoordeling. En met succes: de ratings en de bijbehorende 'wall of fame' bij de personeelsingang werden geschrapt.

Op voorhand vreesde de vakbond niet dat de bijenbroche op een veto van het warenhuis zou stuiten. "Wij verwachten dat de Bijenkorf het heel mooi vindt dat hun mensen zo trots zijn op hun bedrijf en dat willen uitdragen. En dat ze een mooie toekomst willen voor zowel het warenhuis als zijn werknemers."

Het speldje dat de medewerkers dragen Beeld .
Het speldje dat de medewerkers dragenBeeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden