Personeel ambulance ten onder aan stress

Het aantal spoedmeldingen in Amsterdam groeit zo snel dat de Ambulancedienst het niet meer bij kan benen. De wachttijden voor zieke en oude mensen nemen toe.

Michiel Couzy en Malika Sevil
De ambulancepost aan de Karperweg in Zuid. Beeld Marc Driessen
De ambulancepost aan de Karperweg in Zuid.Beeld Marc Driessen

De hoeveelheid spoedritten steeg in 2015 met ruim 11 procent ten opzichte van 2014. De komende jaren zal de groei met circa vijf procent doorzetten, voorspelt directeur Jan Pierik van Ambulance Amsterdam.

Deze groei komt voort uit drie ontwikkelingen in de stad: meer toeristen, een lagere drempel om 112 te bellen en kwetsbare ouderen die langer thuis blijven wonen. "Wij zullen het poepiedruk houden."

Op dit moment rukken de ambulances bijna 120.000 keer uit per jaar: 85.000 keer voor een spoedgeval, denk aan een ongeluk, beroerte of overmatig drugsgebruik, en 35.000 keer om mensen te verhuizen, bijvoorbeeld van het ziekenhuis naar huis.

Oplopende wachttijden
De Ambulancedienst haalt dit met veel pijn en moeite, zegt Pierik. Maar de rek is eruit. "De afgelopen twee jaar hebben we versneld mensen aangenomen om de groei bij te benen. Maar dat lukt ons niet meer. Er zijn niet genoeg geschikte mensen."

Het gevolg: oplopende wachttijden. Spoedritten gaan voor en vergen veel capaciteit. Hierdoor moeten patiënten die een ambulance nodig hebben voor vervoer naar een verpleeghuis of eigen woning, langer wachten, soms zelfs drie uur. Onacceptabel, vindt Pierik.

De arbeidsmarkt voor ambulanceverpleegkundigen loopt vast. "Als een verpleegkundige de vacaturebank opent op zijn computer, kan hij kiezen uit 176 banen," zegt Jaap Frank Ponstein, die met Pierik de directie vormt. Vaak kiezen verpleegkundigen voor een baan bij een ziekenhuis: beter betaald en minder stressvol.

'Structureel probleem'
De stress is groot onder ambulancepersoneel. Edwin Boevé, voorzitter van de ondernemingsraad: "Wij rijden elke ochtend met de ambulance weg en mogen blij zijn als we die dag nog een keertje terugkeren. Meestal gaan we van de ene spoedrit naar de andere."

Ponstein waarschuwt dat het tekort aan ambulancepersoneel de komende jaren uitgroeit tot een maatschappelijk probleem. "We moeten goed nadenken hoe we voldoende verpleegkundigen opleiden in Nederland, de komende tien tot twintig jaar. Dit is niet even een dipje, maar een structureel probleem."

Bloedvlekken
De Ambulancedienst, die de afgelopen twee jaar verlies leed, kampt ook met interne problemen. Bij een bezoek in december constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg diverse misstanden: slechte hygiëne, bloedvlekken in de ambulance, personeel dat achterloopt met scholing of onvoldoende is ingeënt. "Het risico voor de patiënt op onverantwoorde zorg is nog steeds hoog", zo luidt de conclusie.

De Inspectie zal ingrijpen of een dwangsom opleggen als de organisatie niet voor 1 april orde op zaken heeft gesteld. Vakbond Abvakabo heeft het vertrouwen in de directie opgezegd en dreigt met een claim. Volgens bestuurder Fred Seifert kan de directie zich niet verschuilen achter personeelstekort. "Dit zit er al een tijd aan te komen, de directie had daarop in moeten spelen."

Lees verder: Ambulancebroeders werken altijd op het hoogste stressniveau [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden