Personeel ACT daagt zijn eigen bedrijf

Amsterdam Container Terminals (ACT) heeft inmiddels 38 werknemers ontslag aangezegd. Ze zijn ook meteen op non-actief gesteld. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Personeel van de Amsterdamse containerterminal ACT - voorheen Ceres - heeft zijn eigen bedrijf voor de rechter gedaagd. Het bedrijf ontslaat 53 medewerkers, zonder sociaal plan.

Amsterdam Container Terminals (ACT) heeft inmiddels 38 werknemers ontslag aangezegd. Ze zijn ook meteen op non-actief gesteld.

Bij het bedrijf moeten 66 van de 210 werknemers weg. Dertien van hen hebben voor een afvloeiingsregeling gekozen. De ontslagen vallen allemaal op de kade, het kantoorpersoneel wordt ontzien.

De ondernemingsraad stapt naar de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, omdat ACT zonder het voorgeschreven sociaal plan een reorganisatie doorvoert. Het bedrijf stelde weliswaar een regeling voor, maar die is door de raad afgewezen. Daarin werd het ontslagen personeel een vergoeding toegezegd die de helft van de nieuwe kantonrechtersformule betrof. Wie hulp van het bedrijf nodig heeft bij het zoeken naar een nieuwe baan, moet afzien van zijn vergoeding.

De ontslagen zijn volgens ACT onvermijdelijk, omdat het bedrijf in korte tijd twee van de drie grote containerlijnen is kwijtgeraakt. Eén werd opgeheven, de ander verplaatst naar 'zusterbedrijf' ECT in Rotterdam. Die heeft sinds vorig jaar dezelfde eigenaar: het Chinese Hutchison Port Holdings.

Het moederbedrijf houdt zich afzijdig. ''Dat is opvallend,'' zegt bestuurder Tom Koningh van FNV Bondgenoten. ''Toen Hutchison Ceres vorig jaar overnam, heeft het de gemeente Amsterdam beloofd alle aanloopverliezen te dragen.''

Hij hekelt de directie. ''ACT wil geen enkele aanpassing van hun sociaal plan. Wij wilden dat ontslagen medewerkers 1,3 maal de kantonrechtersformule zouden krijgen, daar werd niet eens op gereageerd.'' De FNV zal ACT nu een ultimatum stellen; is er daarna nog geen sociaal plan, dan komen er acties.

Bij het bedrijf was niemand beschikbaar voor commentaar. De directeur is op vakantie. (HERMAN STIL)

Foto Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden