Perry en Romney attaqueren elkaar in eerste televisiedebat

Het creëren van banen was een van de belangrijkste thema's in het debat dat acht Republikeinen, die een gooi naar het presidentschap willen doen, woensdag hielden in de Ronald Reagan Presidentiële Bibliotheek in Californië. Vooral gouverneur Rick Perry van Texas en de oud-gouverneur van Massachusetts, Mitt Romney, vlogen elkaar verbaal in de haren.

ANP/Redactie
Mitt Romney (l) en Rick Perry met elkaar in debat. Beeld afp
Mitt Romney (l) en Rick Perry met elkaar in debat.Beeld afp

Perry zei dat Romney een heleboel banen heeft gecreëerd toen hij in de particuliere sector werkte. Als gouverneur van Massachusetts heeft Romney volgens Perry echter veel minder goede resultaten bereikt. 'We schiepen in Texas in drie maanden tijd meer banen dan hij in vier jaar in Massachusetts', zei Perry over zijn rivaal.

Perry richtte daarna zijn pijlen op president Barack Obama. Hij zei dat de president heeft 'bewezen' dat hij niet voor banengroei kan zorgen. 'De Amerikanen zijn op zoek naar iemand die het land weer aan het werk kan krijgen', zei Perry.

Sociale zekerheid
Ook over het stelsel van sociale zekerheid van de regering-Obama was Perry kritisch. Volgens de gouverneur van Texas kunnen met het huidige stelsel de pensioenen in de toekomst niet worden betaald. Romney zei dat hij het stelsel van sociale zekerheid in stand wil houden op een wijze die financieel verantwoord is.

De zorgwet van Obama, die miljoenen onverzekerde Amerikanen toegang moet geven tot de gezondheidszorg, kwam in het debat eveneens aan bod. De conservatieve Michele Bachmann noemde die wet 'een job-killer'. Verder zei ze dat Obama de VS militair zwakker heeft gemaakt.

Drie debatten
Het door de zender NBC en de internetkrant Politico georganiseerde debat van woensdag was het eerste in een reeks van drie. CNN verzorgt een debat op 12 september en Fox News houdt een discussiebijeenkomst op 22 september.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden