Perfect weer voor 24ste Damloop

null Beeld

AMSTERDAM - Met een temperatuur van zestien tot negentien graden, een luchtvochtigheid van zestig procent en niet meer wind dan twee tot drie Beaufort zijn de weersomstandigheden voor de 24ste Dam tot Damloop, zondag, perfect te noemen.

Een hele geruststelling voor Theo Aalders, coördinator Geneeskundige Hulp Ongevallen en Rampen van de Amsterdamse GGD. Want vorig jaar was het andere koek. Toen was het 24 graden, de luchtvochtigheid hoog en kwamen tweeëndertig oververhitte deelnemers in het ziekenhuis terecht. Aalders: ''Het was niet eens zo uitzonderlijk heet, maar toch waren de omstandigheden onverklaarbaar veel zwaarder.'' Geruststellend is de weersverwachting ook voor de 35.000 hardlopers die zondag starten op de tien Engelse mijlen (16,1 kilometer) tussen Amsterdam en Zaanstad.

De voorbereidingen van het evenement, zegt Aalders, zijn degelijk. Met politie, brandweer, gemeente en organisatoren wordt op grond van risicoanalyses bepaald wie wat waar doet, met hoeveel mensen.

Aalders heeft zondag tweehonderd man op twaalf EHBO-posten, waarvan drie op wat men noemt kritische punten in het parcours: ''De eerste aan het einde van de IJtunnel, dat is na een mijl of drie, een stevige helling en dan begint de eerste vermoeidheid op te treden.''

Tweede 'kritische' punt is ter hoogte van de gemeentegrens Amsterdam- Zaanstad: ''Open gebied, waar nog wel eens wind wil staan.'' En een grote medische post op een paar mijl voor de finish: ''Dan hebben ze er een mijl of acht op zitten, en dan willen ze kost wat kost de loop beeindigen. Een kritisch moment voor niet goed getrainde lopers, die kunnen dan conditieproblemen krijgen. Zeker als het warm is.'' Dat is precies wat vorig jaar gebeurde.

De Dam tot Damloop 2007 leverde akelige beelden op van mensen met een zogenoemde 'heat stroke'. Aalders: ''Daar zijn we altijd beducht voor, oververhitting, als de lichaamstemperatuur stijgt tot veertig graden of nog hoger, door vochtverlies en warmstestuwing.'' Tijdens een gemiddelde Dam tot Dam zoeken tweehonderd lopers medische hulp: ''Maar daar zitten ook gewoon blaren bij. Dertig tot veertig mensen hebben meer gecompliceerde zorg nodig.'' Het risico van de Dam tot Damloop ligt het vooral in het feit dat het ook een fun-loop is, met mensen die voor de gezelligheid meelopen.

Heel anders dan bij de marathons, met vooral goed getrainde amateurs en profs. Naar verluidt starten bij de Dam tot Dam jaarlijks enige duizenden lopers die onvoldoende getraind zijn. En dan zijn die tweehonderd die EHBO nodig hebben, eigenlijk niet veel, aldus Aalders.

Zijn voornaamste tips voor de lopers van morgen: niet te snel willen gaan en vooral goed drinken: ''Om de kilometer staat een verversingspost. Drink geen hele glazen tegelijk, maar telkens beetjes, zodat de vochthuishouding op peil blijft.'' (HET PAROOL)

www.damloop.nl

Deelnemers aan de Dam tot Damloop in de wijk Kadoelen in Amsterdam-Noord. Foto GPD/Klaas Fopma Beeld
Deelnemers aan de Dam tot Damloop in de wijk Kadoelen in Amsterdam-Noord. Foto GPD/Klaas Fopma
Dam tot Damloop 2007 Foto ANP/Marcel Antonisse Beeld
Dam tot Damloop 2007 Foto ANP/Marcel Antonisse
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden