Peres: Israël overweegt toetreding OPCW

De Israëlische regering zou serieus kunnen overwegen toe te treden tot de Organsiatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW). Dit zei de Israëlische president Shimon Peres maandag op bezoek in het Vredespaleis in Den Haag. De Israëlische regering tekende al in 1993 voor toetreding, maar van ratificatie is het nooit gekomen.

Shimon PeresBeeld epa

Mogelijk speelde daarbij angst voor 'chemische buren' een rol. Van de landen die in de jaren 90 niet waren toegetreden, grensden er twee aan Israël: Egypte en Syrië. Syrië heeft in september dit jaar onder internationale druk besloten toe te treden en chemische wapens op te geven.

'Ik ben er zeker van dat onze regering er serieus naar kijkt als het ons gevraagd wordt', aldus Peres, die een ceremoniële functie bekleedt. Een Israëlische minister opperde pas nog dat Israël over toetreding tot de OPCW zal nadenken als er vrede in het Midden-Oosten is.

Erkenning Internationaal Gerechtshof
Peres prees tijdens een bezoek aan het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag het hof uitvoerig. Hij beklemtoonde dat de relaties tussen Israël en het internationale hof uitstekend zijn. Hij zei dat Israël niet altijd blij is met formuleringen van het hof, maar het land erkent de rechtspraak van het ICJ.

Peres werd hartelijk ontvangen door voorzitter Peter Tomka van het hof dat in het Vredespaleis zetelt. Peres sprak achter gesloten deuren met de rechters van het ICJ. Hij gaf daarna in een korte toespraak opnieuw de visie van de Israëlische regering op het Midden-Oosten en Iran weer. Hij hamerde erop dat de nieuwe Iraanse president Hassan Rohani niet op zijn mooie toespraken, maar op zijn daden moet worden beoordeeld en daarom 'moeten alle opties openblijven' om Iran onder druk te zetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden