Plus

Per dag bezoeken honderden Chinezen het Delflandplein

Dagelijks bezoeken honderden Aziatische toeristen het Delflandplein in Nieuw-West. Opvallend, want het plein buiten de Ring telt slechts een handvol winkels. Wat hebben toeristen daar te zoeken?

Tom Grosfeld
Een groep Taiwanese toeristen, zojuist per touringcar gearriveerd, loopt langs Versshop Delfland Beeld Dingena Mol
Een groep Taiwanese toeristen, zojuist per touringcar gearriveerd, loopt langs Versshop DelflandBeeld Dingena Mol

Het is woensdagmiddag, iets over vijf. Het Delflandplein ligt er uitgestorven bij. Enkele buurtbewoners wandelen over het plein of zitten op een van de bankjes. Er gaan ­minuten voorbij waarin het muisstil is.

Dan zet een groep toeristen plots voet op het plein. Een buurtbewoner roept: "De Chinezen komen!" en wurmt zich door de meute naar zijn fiets. Al snel staan er honderd Aziatische toeristen op het plein, die zich verdelen over de winkels. Ze schieten bij Lidl naar binnen, lopen zwaaiend met bankbiljetten in hun hand naar Action.

Aan de andere kant van het plein verzamelt een groep zich rondom Umut Market, de Turkse groentewinkel. Ze grijpen zo veel mogelijk fruit, dat buiten al voor ze staat uitgestald. Fruit dat ze zo een-twee-drie niet kunnen vinden, wordt aan het ­personeel getoond via een afbeelding op hun ­telefoon.

Honderden per dag
Buurtbewoners schrikken allang niet meer van de drommen toeristen op hun pleintje, het is inmiddels een vertrouwd gezicht. Sinds ­ongeveer een half jaar komen de Aziaten - veelal Chinezen, maar ook Balinezen en ­Chinees-Taiwanezen - ineens met honderden per dag.

"Het is gigantisch druk nu," zegt Hanny Sybesma (69), die al tien jaar in de wijk woont en dagelijks haar boodschappen doet op het Delflandplein. "Dat is niet erg, maar ik mijd het plein voortaan op tijdstippen dat er veel toeristen zijn. Ik ga bijvoorbeeld niet naar de Action wanneer ze met zijn vijftigen door de winkel banjeren. Dat wekt te veel irritatie bij me op."

De meeste buurtbewoners vinden de aanwezigheid van de Aziatische toerist geen punt. Ze vinden het opmerkelijk, bij vlagen vervelend, maar zien vooral de humor ervan in. Toch brengt de massale toestroom problemen met zich mee. De toeristen worden gebracht met touringcars, die parkeren onder het viaduct van de A10 - vlak bij het plein.

Overlast
'De touringcars nemen parkeerplaatsen in, veroorzaken onveilige situaties en stoten schadelijke gassen uit omdat de motoren blijven ronken,' schreef een groep bewoners half mei in een open brief aan de stadsdeelcommissie Nieuw-West. In diezelfde periode werd in de wijk een fietser aangereden door zo'n touringcar.

Op piekmomenten staan er acht touringcars onder het viaduct en rijden er nog zo'n vijf door de wijk, op zoek naar een parkeerplek. Dick Spruitenburg (GroenLinks) is portefeuillehouder Slotervaart voor de stadsdeelcommissie Nieuw-West en herkent het probleem.

"We ­willen de overlast zo snel mogelijk oplossen. Het probleem is dat we ­helemaal niet zijn voorbereid op honderden ­toeristen. Er bestaat geen beleid omtrent het parkeren van ­touringcars. Dat moet er snel komen."

Golden Garden
Toch is het niet Lidl, Action of Turkse groentewinkel waarvoor de toeristen massaal uitrukken naar het Delflandplein. Ze komen voor het Chinees-Indisch restaurant Golden Garden. Het restaurant heeft met de Chinese reisorganisatie GEG Travel de afspraak dat de toeristen daar dagelijks lunchen en dineren. De lunch is tussen elf en twee uur 's middags, het diner tussen vijf en acht uur 's avonds.

Volgens Sybesma stort het restaurant zich nu volledig op de toeristen. "Voorheen kreeg ik nog weleens een reclamefoldertje in mijn bus. Nu verdienen ze aan de ­Chinese toeristen al genoeg. Dat is leuk voor ze, maar dat betekent wel dat ze minder met de buurt in contact staan."

Door een deal met de Chinese reisorganisatie GEG Travel worden dagelijks drommen toeristen afgezet bij Chinees-Indisch restaurant Golden Garden Beeld Dingena Mol
Door een deal met de Chinese reisorganisatie GEG Travel worden dagelijks drommen toeristen afgezet bij Chinees-Indisch restaurant Golden GardenBeeld Dingena Mol

Intussen staan er zes touringcars geparkeerd onder het viaduct. Een nieuwe groep wordt door een gids naar ­Golden Garden gebracht. Over het plein slenteren Aziaten met uitpuilende tassen vol boodschappen van ­Albert Heijn. Een aantal van hen houdt stil bij een buurtbewoonster die haar bakfiets parkeert. Sommigen wijzen naar de bakfiets, een ander neemt snel een foto.

Wanneer de toeristen vanaf de touringcars het plein op lopen, is iHolland het eerste wat ze zien, de onlangs ­geopende toeristenwinkel. De eigenaar en het personeel zijn ­Chinees, de ramen zijn beplakt met Chinese tekst, de ­geëtaleerde producten begeleid door Chinese productomschrijvingen.

Dikke portemonnee
Zodra de eerste touringcars verschijnen, opent een medewerker, die op de hoek van het plein op de uitkijk staat, de winkel. In de schappen liggen onder andere ballen, vaantjes en tenues van Ajax, I love Amsterdam-mokken, Hello Kitty-knuffels, plastic tulpen, molens en klompen en, minder voor de hand liggend: heel veel babymelkpoeder.

Ook andere ondernemers spelen in op de komst van de Aziaten. De Turkse groentewinkel heeft een bak Chinese kranten tussen het fruit staan. Op de deur van de kapperszaak staat sinds kort Chinese tekst.

Het toerisme is dan ook een financiële impuls voor ­winkeliers op het Delflandplein. De Aziaten, en met name de Chinezen, hebben een dikke portemonnee en zijn niet te beroerd om flink in te kopen. De ondernemers zien een duidelijke trend: ze ­variëren weinig qua productaankoop, maar kopen groots in. Bij Action zijn dat vooral batterijen en schilmesjes, bij Lidl en Albert Heijn chocolade, honing, kaas, stroopwafels en cosmetica.

Zacht fruit
Bij de Turkse groentewinkel is het weer een ander verhaal. Volgens eigenaresse Nur Kaba (47) richt de Aziatische toerist zich op aardbeien, peren, kersen, ­cherrytomaten en vijgen. "Ik heb het patroon ontdekt: ze willen zacht fruit. De mango en avocado kopen ze niet, die zijn te hard. ­Appels vinden ze lastig. Die laten ze liggen, op de Pink ­Lady na. Maar die is net zo hard als de andere ­appels. Ik kan mijn vinger nog niet leggen op die logica."

Een groep Chinezen stapt naar binnen bij Lidl. Twee van hen pakken een winkelwagen en vullen die direct bij ­binnenkomst met repen chocolade. De rest van de groep struint door de supermarkt zonder iets uit de schappen te pakken. De twee die de kar besturen, vullen de chocolade aan met honing en cosmetica.

Ze rijden naar de kassa en willen afrekenen met contant geld. Dat kan niet, want ze staan bij een pinkassa. Ze praten in het Chinees tegen de caissière, zij praat terug in het Nederlands. De toeristen maken weidse gebaren, werpen hulpeloze blikken naar de Chinezen achter ze in de rij, maar die zwijgen. De rij voor kassa vier wordt steeds langer.

Touringcar onder het viaduct van de A10. Het kenteken is hongaars, maar de passagiers zijn chinees Beeld Dingena Mol
Touringcar onder het viaduct van de A10. Het kenteken is hongaars, maar de passagiers zijn chineesBeeld Dingena Mol

Volgens supermarktmanager Maiklin Hailand lopen op sommige dagen wel 150 tot 200 Aziaten de winkel in, soms met 50 tegelijk. "Het is een invasie." ­Problemen heeft hij nauwelijks met ze. "Ze breken de ­winkel niet af. Bovendien geven ze veel geld uit, dus we zijn blij met ze. Enkel het filmen en foto's maken vind ik vervelend. Ook omdat ze telkens met míj op de foto willen. Daar doe ik niet aan mee, dat vind ik asociaal."

Wereldvreemd
Dat de Aziatische toerist een tikkeltje onbeleefd en ­wereldvreemd winkelgedrag vertoont, kan Kaba bevestigen. "Als ze in de rij voor de kassa staan en vinden dat het te lang duurt, lopen ze met hun fruit naar mij toe, terwijl ik ergens een schap aan het vullen ben. Willen ze ­afrekenen. Het ­bezorgt me soms hoofdpijn om met handen en voeten uit te moeten leggen dat het zo niet werkt."

Het lijkt erop dat de bewoners rond het Delflandplein moeten accepteren dat hun vredige pleintje tweemaal per dag verandert in een toeristentrekpleister. Sybesma ligt er niet wakker van.

"Het trekt de aandacht en het is vaak ­onderwerp van gesprek ­onder buurtbewoners, maar heel vervelend vinden we het niet. Wel ben ik bang dat het de komende jaren nog drukker wordt, zeker nu de gemeente toeristen en touringcars wil weren uit de binnenstad. We liggen hier pal aan de A10, dus zijn eenvoudig te bereiken. Woon je niet meer in de binnenstad, ben je nog steeds niet veilig voor de ­toeristen."

Touringcarbeleid

De situatie omtrent de touringcars werd eind mei besproken in de stadsdeelcommissie Nieuw-West. De VVD schreef een ongevraagd advies aan het Dagelijks Bestuur, dat werd aangevuld door GroenLinks. Belangrijkste punt: de touringcars onder het viaduct en in de smalle straten rondom het Delflandplein moeten zo snel ­mogelijk worden verplaatst naar een nabijgelegen parkeerplaats met voldoende ruimte. Tot op heden is er geen geschikte locatie gevonden.

Op langere termijn moet er volgens Dick Spruitenburg (GroenLinks) beleid komen dat de verkeersveiligheid waarborgt. "De kans dat er de komende jaren meer touringcars door onze wijk rijden, of er parkeren, is groot. Op korte termijn gaat handhaving extra maatregelen nemen. Bussen mogen bijvoorbeeld niet meer op de stoep of midden in een wijk parkeren."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden