Plus

Pepperspray op ADE: prikkende ogen en weg is je ketting

Hoesten, tranende ogen, een prikkende keel en lichte paniek: tijdens het Amsterdam Dance Event is zeker viermaal pepperspray gebruikt. Naar alle waarschijnlijkheid zijn het zakkenrollers die in de chaos toeslaan.

Beeld van ADE Beeld anp
Beeld van ADEBeeld anp

Wie door een voltreffer pepperspray wordt ­geraakt, heeft doorgaans slechts een seconde nodig om te begrijpen wat er is gebeurd: het prikkende goedje, waarin daadwerkelijk een ­peperextract is verwerkt, heeft onmiddellijk en onmiskenbaar effect.

Eenmaal getroffen gaan de ogen venijnig prikken en tranen, waardoor het moeilijk is ze open te houden. Wrijven verergert de boel. Intussen gaat ook ademhalen lastig, waardoor paniek ontstaat en verzet al snel wordt gestaakt.

Als iemand de pepperspray in het wilde weg in de lucht spuit, is het effect minder sterk, maar net zo goed verontrustend: plots kan een flinke groep mensen last krijgen van tranende ogen en ademhalingsklachten, wat tot grote schrik kan leiden.

Dat is wat dit weekend viermaal gebeurde tijdens het Amsterdam Dance Event: in de nacht van zaterdag op zondag spoten onbekenden het spul in de dansende menigten in de Johan Cruijff Arena, de Kromhouthal en in het Westelijk Havengebied. De EHBO behandelde 28 mensen. Vrijdagnacht gebeurde in de RAI ­hetzelfde bij een optreden van Martin Garrix.

In Nederland is pepperspray verboden, maar in Oost-Europa, Frankrijk en Duitsland zijn de busjes vrij verkrijgbaar - in de RAI vond een ­bezoeker na het incident een busje Duitse 'Knock Out-spray', bedoeld tegen honden.

Drugsdelicten
Meerdere bezoekers van het concert klaagden op sociale media dat zij van waardevolle spullen zijn beroofd terwijl ze onwel waren geworden door pepperspray.

Martin Garrix zei later op ­sociale media dat de vermoedelijke daders 'een groep is die festivals afgaat, paniek zaait en in die paniek telefoons probeert te stelen'.

De politie zegt bekend te zijn met de truc. Er kwamen bij de politie meerdere meldingen binnen van mensen wier ketting was weggerukt in de ontstane onrust. Om hoeveel mensen het precies gaat is volgens de politie lastig te zeggen, omdat nog niemand aangifte heeft gedaan.

De omvang van de zakkenrollerij staat niet in verhouding tot de drugshandel en -bezit tijdens ADE: in de nacht van zaterdag op zondag arresteerde de politie bij de Arena 40 mensen: één man voor het stelen van een ketting, de overige 39 personen vanwege drugsdelicten.

Zoals bij elke truc geldt het advies alert te zijn als er plots iets gebeurt en onbekenden hulp aanbieden. Voor de pepperspray nóg een tip: let op tijdens de eerste douche na het incident. Door het water stromen restjes spray in de ogen, waarna de klachten opnieuw beginnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden