'Peperdure garage nekt sportplein De Pijp'

De gemeente wil een parkeergarage met 216 plaatsen bouwen onder het Sint Willibrordusplein in De Pijp, waar nu vooral kinderen en jongeren spelen en sporten. De buurt verzet zich steeds heviger.

Paul Vugts
Bewoners verzetten zich tegen de bouw van een parkeergarage onder het Willibrordusplein Beeld Amaury Miller
Bewoners verzetten zich tegen de bouw van een parkeergarage onder het WillibrorduspleinBeeld Amaury Miller

Wat lang een probleemplein was, is nu al jaren het terrein van fanatieke voetballers, basketballers en spelende kinderen. Alle leeftijden en afkomsten door elkaar. Tot zo ver zijn alle partijen het eens.

Oneens zijn gemeente en veel buurtbewoners het over de vraag of een parkeergarage met 216 plekken onder een vernieuwd Sint Willibrordusplein, langs de Ceintuurbaan, nóg meer ruimte biedt voor de sporters en de spelende kinderen. De vrees bestaat dat het inmiddels zo geliefde plein en de buurt door een toevloed van auto's juist wordt ontwricht.

Handtekeningen
Een petitie tegen de plannen is online 887 keer ondertekend, ouderwets op papier liggen er ook nog enkele honderden handtekeningen, zegt Jan van Ophuijsen - bewoner van het plein en een aanjager van het verzet.

Tegen zijn gevel is een metershoog spandoek opgehesen dat een helder standpunt verkondigt: 'Garage onder het plein, nergens voor nodig'. De tegenstanders vrezen dat de garage heel veel nieuw verkeer de smalle straten in zal trekken.

Kinderen zullen gevaar lopen rond de toegang tot de garage in de Sint Willibrordusstraat. De luchtkwaliteit zal nog verder verslechteren, zet Van Ophuijsen uiteen terwijl hij het voetballen en basketballen op het plein overziet.

Parkeerplekken altijd bezet
De gemeente en stadsdeel Zuid zien juist volop kansen voor het plein en de wijde omgeving, waar de 'parkeerdruk' maatregelen vergt. In de buurt is volgens de beleidsmakers nu al 96 procent van de parkeerplaatsen doorgaans bezet en geregeld is zelfs nergens plek.

Medio volgend jaar gaat de nabijgelegen Van Woustraat op de schop. Om fietsers en voetgangers meer ruimte te geven en de straat mooier en 'leefbaarder' te maken, verdwijnen daar 125 parkeerplekken. Op het Sint Willibrordusplein verdwijnen na herinrichting 53 plekken.

Het plein is in een uitgebreide zoektocht geselecteerd als een van de twaalf plekken in de stad waar ondergrondse parkeergarages kunnen komen - met in totaal 2520 parkeerplekken, die samen 205,7 miljoen euro kosten. Op 28 of 29 juni besluit de gemeenteraad of de garage onder het Sint Willibrordusplein er komt.

Dus groeit het buurtverzet langzaam naar een apotheose. Op Facebook is een protestfilmpje geplaatst waarin, behalve sport en spel, een inspreker te zien is die de bezwaren tegen 'dat ding' uiteenzet op een vergadering.

Ontwrichting
"Wij vrezen een duurzame ontwrichting van een door jarenlange inspanningen bereikte harmonie op het Willibrordusplein, ooit een probleemplein." Zaterdag is iedereen welkom op een buurtbarbecue in dat kader, mogen we hier vermelden.

Bij de herinrichting van de Van Woustraat verdwijnen 125 parkeerplaatsen Beeld Jorris Verboon
Bij de herinrichting van de Van Woustraat verdwijnen 125 parkeerplaatsenBeeld Jorris Verboon

De parkeergarage is volgens de buurt een oplossing van een niet bestaand probleem. Sterker, de garage creëert juist problemen.

"Zelfs als plaatsen op het maaiveld verdwijnen, trek je steeds meer auto's naar deze buurt door zo'n peperdure garage te bouwen," zegt Jan van Ophuijsen. "Je werkt de tendens tegen dat steeds minder mensen een auto bezitten. Het aantal bezoekers van buiten dat hier komt parkeren, zal toenemen. De luchtkwaliteit rond de Amsteldijk is nú al berucht en zal alleen maar slechter worden."

Bovenal plaatsen de opposanten kanttekeningen bij het gebrek aan parkeerplaatsen zoals de gemeente dat ziet. De veelbesproken garage in aanbouw aan de Boerenwetering zal meer dan driehonderd extra plekken herbergen, bijvoorbeeld.

Twee jaar buiten gebruik
"Als ze slimmer waren geweest, hadden ze in het Asscherkwartier in aanbouw, hierachter, ook veel meer plaatsen kunnen creëren," zegt Van Ophuijsen. "Een paar huizen verderop hier in de straat is nu een buurt­garage die de gemeente wil slopen voor de bouw van appartementen, in plaats van die efficiënter in te richten waardoor je zo wéér zestig plekken extra hebt."

De belofte van de gemeente dat sporters en spelers alternatieve plekken krijgen als ze vanaf eind 2018, begin 2019 naar schatting twee jaar het plein niet kunnen gebruiken, stelt de omwonenden niet gerust.

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden