Update

Pentagon wil snel besluit over homomilitairen

WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates heeft dinsdag het Congres opgeroepen nog dit jaar te besluiten dat homoseksuelen in het leger voor hun geaardheid uit mogen komen. Gates deed zijn uitspraken kort nadat het Pentagon een rapport over het onderwerp naar buiten had gebracht.

Daarin staat dat de openlijke aanwezigheid van homoseksuelen in het leger niet tot problemen zal leiden. De meerderheid van de militairen zou voorstander zijn van het toelaten van homo's die voor hun geaardheid uitkomen. Voor het onderzoek werden 400.000 militairen en 150.000 partners ondervraagd.

Zeven op de tien ondervraagde militairen zei gewerkt te hebben met iemand waarvan ze dachten dat hij of zij homo was, zonder dat dit tot problemen leidde. Gemiddeld 30 procent denkt dat het toelaten van homo's die voor hun geaardheid uitkomen een negatief effect heeft. Onder de mariniers ligt dat percentage tussen de 40 en 60 procent.

Volgens de onderzoekers moeten de nieuwe regels behoedzaam worden ingevoerd, maar zullen ze niet leiden tot verstoringen. Er zijn geen specifieke maatregelen, zoals aparte slaap- of badkamers nodig, stellen de onderzoekers. Dat zou alleen maar leiden tot verdere stigmatisering en is bovendien zeer onpraktisch.

In het Amerikaanse leger geldt de zogeheten 'don't ask, don't tell'-regel, die in 1993 is ingevoerd. Homo's kunnen alleen in het Amerikaanse leger dienen als ze zwijgen over hun geaardheid. Het Huis van Afgevaardigden heeft de afschaffing van het homoverbod al goedgekeurd, maar het plan strandde in september in de Senaat.

De Democraten hebben haast met de plannen vanwege de uitslag van de Congresverkiezingen begin november. Die werden gewonnen door de Republikeinen, die voor een verbod op openlijke homoseksualiteit in het leger zijn. De nieuwe senatoren worden in januari beëdigd en dan is de kans op een meerderheid voor het voorstel verkeken.

President Barack Obama hoopt dat het rapport kan helpen de weg vrij te maken voor het besluit in het Congres. Hij heeft zestig stemmen nodig en hoopt dus een aantal Republikeinen over de streep te trekken om met de Democraten mee te stemmen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden