Update

Pentagon onderzoekt 'onacceptabel' wangedrag militairen in video

Het Amerikaanse leger begint een onderzoek naar videobeelden van een groepje militairen dat zich misdraagt in Afghanistan. In het filmpje, dat gisteren op diverse websites opdook, is te zien dat de soldaten urineren over lijken van Talibanstrijders heen.

Redactie

Het Pentagon zegt 'diep verontrust' te zijn door de videobeelden. 'Wie het ook is, en onder welke omstandigheden dan ook, dit is verschrikkelijk gedrag, en dit is onacceptabel voor elk lid van het leger.'

Het gaat om extreem schokkende beelden. Vier mannelijke mariniers ontbloten hun geslachtsorganen en urineren op de dode lichamen. Ook is te horen hoe een van de daders zegt: 'Nog een fijne dag, makker', waarop een andere persoon lacht en eraan toevoegt: 'Golden, like a shower' (Goud, als een douche.)

Niet duidelijk is wie de de beelden online zette. De woordvoerder van het Amerikaanse marinekorps Kendra N. Hardesty zegt: 'We hebben de oorsprong of de echtheid van dit filmpje nog niet kunnen achterhalen. Maar deze daden stroken in elk geval niet met onze waarden. Het leger neemt deze beelden heel ernstig, de daders zullen verantwoordelijk gesteld worden.'

Authenticiteit

De authenticiteit van het filmpje moet nog worden vastgesteld. Volgens een bijschrift waren de in gevechtstenue gehulde mariniers leden van een team van sluipschutters dat vorig jaar actief was in Afghanistan. De militairen zouden in september vorig jaar terug zijn gekeerd naar de VS.

Als de video authentiek blijkt te zijn, dan betekent dat een blamage voor het Amerikaanse leger. In de afgelopen jaren doken vaker filmpjes op die wangedrag toonden van militairen uit de VS. Voorbeelden waren de opnamen van mishandelingen en vernederingen van Irakezen in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis, en van militairen die in Afghanistan voor de lol burgers doodschoten.

Reactie Taliban

De Taliban hebben het filmpje als barbaars bestempeld. 'In de laatste tien jaar zijn er honderden vergelijkbare incidenten geweest die niet bekend zijn geworden', aldus een zegsman van de extremistische beweging. Hij benadrukte dat de video de voorzichtige contacten met de Amerikanen niet zou beïnvloeden. Momenteel wordt achter de schermen gesproken over het uitwisselen van gevangenen, aldus de zegsman.

Vorige week meldde de Taliban dat ze werken aan de opening van een kantoor in Qatar. Dat zou kunnen helpen om vredesbesprekingen op gang te helpen met de Afghaanse overheid en de westerse bondgenoten.

Karzai

President Hamid Karzai van Afghanistan is 'diep geschokt' door de video. Hij eist dat de daders zo zwaar mogelijk worden bestraft. Dat blijkt uit een verklaring die hij vandaag gaf.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden