Pensionhoudster inde uitkeringen van patiënten

Waar de houdster van pension Weltevree aan de Kerkstraat het geld van de patiënten voor gebruikte, is niet duidelijk. Het pension heeft volgens de gemeente een flinke betalingsachterstand bij de Belastingdienst. Foto ANP Beeld
Waar de houdster van pension Weltevree aan de Kerkstraat het geld van de patiënten voor gebruikte, is niet duidelijk. Het pension heeft volgens de gemeente een flinke betalingsachterstand bij de Belastingdienst. Foto ANP

AMSTERDAM - De houdster van een pension voor psychiatrische patiënten en alcoholverslaafden in Amsterdam is door de gemeente op de vingers getikt, omdat zij de uitkering van enkele bewoners gedurende enige tijd op de rekening van het pension liet bijschrijven.

Volgens verantwoordelijk wethouder Marijke Vos mag dit niet. De situatie is daarom door de gemeente rechtgezet en de patiënten krijgen hun uitkering weer op hun eigen rekening, zo liet Vos vrijdag via een woordvoerster weten.

Waar de houdster van pension Weltevree aan de Kerkstraat het geld van de patiënten voor gebruikte, is niet duidelijk. Het pension heeft volgens de gemeente een flinke betalingsachterstand bij de Belastingdienst. Op dit moment wonen er twaalf patiënten in het pand.

De wethouder stelde vorige maand een onderzoek in naar de misstanden in het pension. De opvang en zorg schieten al jaren tekort: de hygiëne in het pand zou veel te wensen overlaten, patiënten zouden aan hun lot worden overgelaten en het gebouw was lange tijd niet brandveilig genoeg. In 2004 deed de politie een inval nadat in het gebouw tot tweemaal toe een lijk was gevonden.

Stadsdeel Centrum probeert al jaren het pension te sluiten. Bij verschillende controles door politie, GGD en de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente voldeed het pension echter steeds aan de vereisten, waardoor het stadsdeel geen grond had om de vergunningen in te trekken.

In een brief aan de gemeenteraad stelt wethouder Vos voor om - gezien de hoogte van de nog te innen vorderingen - met hulp van de Belastingdienst ''de exploitante te bewegen tot het afbouwen van de activiteiten''. Een woordvoerster van Vos ontkende vrijdag echter dat het onderzoek van de gemeente als doel heeft het pension te sluiten. De definitieve uitkomsten van het onderzoek zijn nog niet bekend. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden