Pensioenoverleg morgen verder, akkoord aanstaande

De top van het kabinet praat dinsdag opnieuw met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over het verlagen van de pensioenopbouw. De partijen zijn dicht bij een akkoord. Het kabinet heeft de oppositie nodig omdat het in de Senaat geen meerderheid heeft.

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie zei na het overleg van vandaag te verwachten dat morgen knopen worden doorgehakt. Mogelijk kan dan overeenstemming bereikt worden over de aanvullende bezuinigingen die nodig zijn om de pensioenambities van de partijen te verwezenlijken.

Daarover kan dan ook worden gepraat met CDA en GroenLinks. Die partijen deden aanvankelijk ook mee met het pensioenoverleg, maar werden vorige week opeens niet meer uitgenodigd. Het kabinet heeft een nauwere band met D66, ChristenUnie en SGP omdat het daarmee eerder ook een begrotingsakkoord en een akkoord over de woningmarkt sloot.

Ook PvdA-leider Diederik Samsom toonde zich maandag na afloop van het pensioenoverleg met de drie oppositiepartijen optimistisch. 'Ik denk wel dat we er komende dagen uit kunnen komen.' Premier Mark Rutte hield zich nog wat op de vlakte. Hij wilde niet op de gang van zaken vooruitlopen.

De partijen zullen morgen nauwlettend de Senaat in de gaten houden, waar gestemd zal worden over het woonakkoord dat het kabinet eerder sloot met dezelfde drie oppositiefracties. Omdat PvdA-senator Adri Duivesteijn zich zeer kritisch opstelt, is het niet zeker dat dit wetsvoorstel het haalt. Het kabinet zou dan in grote problemen komen.

Het kabinet wil de pensioenopbouw verlagen van 2,25 naar 1,75 procent. Het kreeg dit wetsvoorstel, dat de schatkist een kleine 3 miljard moet opleveren, echter niet door de Eerste Kamer. De oppositiepartijen willen het alleen steunen als de pensioenopbouw hoger uitkomt dan 1,75 procent. Gemikt wordt nu op 1,875 procent, zeggen bronnen. De hogere opbouw kost een paar honderd miljoen, waardoor er alternatieve bezuinigingen nodig zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden