lezersbrief

‘Pensioenleeftijd moet terug naar 66’

Parool-lezer Eva Tubloy pleit in deze lezersbrief voor een verlaging van de pensioenleeftijd. ‘Terug naar 66 jaar en behoud van ons goede pensioenstelsel.’

Stakers demonstreren op de Dam tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen.  Beeld ANP
Stakers demonstreren op de Dam tijdens de landelijke actiedag voor een goed pensioen.Beeld ANP

Al jaren voert GroenLinks in mijn ogen een rechts sociaal-economisch beleid met steun aan de kabinetten-Rutte – met name Rutte II – in de afbraak van de verzorgingsstaat (onder meer afschaffen studiebeurs, verhoging AOW-leeftijd met 65-plusgat voor vroeggepensioneerden tot gevolg).

Het doet mij deugd om te lezen dat Jesse Klaver, die volop aan de afbraak heeft meegedaan ­– evenals overigens de PvdA en D66 – weer wat naar links wil opschuiven om deels op te ­bouwen wat mede door zijn partij is afgebroken. Zijn pleidooi voor linkse samenwerking is een goede zaak, maar is tot nu toe in de praktijk lastig gebleken.

Linkse en rechtse politieke partijen zijn tegenwoordig niet meer zo duidelijk te onderscheiden. Zo zijn de opvattingen van de PVV qua immigratie ‘rechts’, maar sociaaldemocratisch gezien vaak ‘links’, terwijl de zogenaamde linkse partijen in veel gevallen het rechtse beleid van marktwerking en afbraak van de verzorgingsstaat steunen of hebben gesteund, bij voorbeeld ten aanzien van de snelle en ondoordachte verhoging van de AOW-leeftijd.

Wat afgebroken is, is niet gemakkelijk te herstellen. Klaver pleit voor verlaging van de AOW-leeftijd voor zware beroepen. Terecht, maar ook zogenaamde niet-zware ­beroepen kunnen door mensen op oudere leeftijd als zwaar ervaren worden.

Klaver doet er beter aan het standpunt van de FNV te onderschrijven: AOW (toch een soort basisinkomen, discussiepunt binnen GroenLinks geweest) terug naar 66 jaar en behoud van ons goede pensioenstelsel. Vervroegd kunnen stoppen met werken, kan per cao worden geregeld. Wie na de AOW-gerechtigde leeftijd wil doorwerken, prima, maar dat is dan een eigen keuze.

Eva Tuboly, Koog aan de Zaan

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden