Pensioenlasten drukken resultaat Ahold

Ahold heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een licht hogere omzet geboekt. De operationele winst ging flink omlaag, onder meer door een pensioenlast in de VS. De nettowinst werd echter gespekt door de verkoop van de Scandinavische supermarktketen ICA, zo bleek dinsdag uit de kwartaalupdate van het concern.

Het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam. Beeld ANP
Het hoofdkantoor van Ahold in Amsterdam.Beeld ANP

De omzet kwam uit op 10,1 miljard euro, 4,4 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar iets lager dan de doorsnee verwachting van analisten. Het bedrijfsresultaat daalde met ruim 16 procent tot 345 miljoen euro, als gevolg van een nieuw pensioenakkoord waarvoor Ahold een last heeft genomen van 63 miljoen euro. Onderliggend bleef het resultaat gelijk op 416 miljoen euro. Onder de streep schreef Ahold een nettowinst van 1,95 miljard euro, waarvan 1,75 miljard in verband met de verkoop van ICA.

Topman Dick Boer liet in een toelichting weten dat Ahold marktaandeel heeft gewonnen in de belangrijkste markten voor Ahold. In de VS, waar het supermarktbedrijf meer dan de helft van de omzet haalt, stegen de opbrengsten met 3,4 procent, onder meer geholpen door de overname van 15 winkels van de Genuardi-keten.

In Nederland (inclusief België) groeiden de opbrengsten met 7,5 procent. Dat was te danken aan de omzet van bol.com, dat in het tweede kwartaal van 2012 werd aangekocht, aan de flinke uitbreiding in België en aan de toevoeging van voormalige C1000/Jumbo winkels. De identieke omzetgroei bedroeg 1,8 procent. In België heeft Ahold inmiddels 15 supermarkten.

Het supermarktbedrijf meldde dinsdag ook op koers te liggen om het kostenbesparingsprogramma van 600 miljoen euro tot eind 2014 te realiseren. Ook kondigde Ahold aan het aandeleninkoopprogramma te verhogen van 500 miljoen euro tot 2 miljard euro. Daarmee lijkt Ahold de waarde van een deel van de opbrengsten van ICA op deze manier aan de aandeelhouders terug te geven. 'Onze focus blijft ongewijzigd, sterke kapitaaldiscipline in combinatie met een weloverwogen houding ten opzichte van investeren in winstgevende groei'', aldus Ahold.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden