Pensioenfondsen zakken financieel dieper weg

De dekkingsgraden van onder meer het grote pensioenfonds ABP is verder gedaald. Wellicht moet volgend jaar al gekort worden.

De Nederlandse pensioenfondsen hebben hun dekkingsgraad in het derde kwartaal fors achteruit zien gaan.Beeld ANP/Lex van Lieshout

Het blijft een pijnlijke trend, zo afgezet tegen het vers afgesloten pensioenakkoord: grote pensioenfondsen die melden dat hun financiële situatie opnieuw is verslechterd. Gisteren publiceerden het overheidsfonds ABP en zorgfonds PFZW hun verder gedaalde dekkingsgraden; de graadmeter voor de financiële gezondheid.

ABP is in juli zelfs door een ondergrens gezakt. Vóór 31 december 2019 moet de dekkingsgraad weer op peil zijn bij het miljoenen deelnemers tellende fonds. Zo niet, worden gepensioneerde ambtenaren volgend jaar gekort op hun uitkering en bouwen werknemers minder pensioen op.

De dekkingsgraad is de verhouding tussen wat een fonds in kas heeft en wat het in de toekomst aan verplichtingen heeft staan. Is die 100 procent, dan heeft het precies genoeg geld om de komende decennia iedereen uit te betalen. Ligt de dekkingsgraad eronder, heeft het fonds naar verwachting niet genoeg op de bank staan. Duikt het jaargemiddelde van die dekkingsgraad vijf jaar op rij onder de 100, dan moet het fonds korten.

Voor ABP en PFZW komt dat moment eind 2020 in beeld. Maar sinds kort dreigt er nieuw gevaar: het doorbreken van de bovengenoemde ondergrens, de ‘kritische dekkingsgraad’. Voor ABP bedraagt die circa 95 procent, terwijl het fonds nu op 93,9 blijft hangen. Voor het zorgfonds geldt een kritische grens van 94 procent, waar het nog net iets boven zit.

Bij het zakken onder die kritische dekkingsgraad moet er direct het volgende jaar al gekort worden. Zonder vijf jaar de kans te krijgen om te herstellen dus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden