'Pensioenen kwart lager door regeerakkoord'

De pensioenuitkeringen voor de komende generatie zullen met bijna een kwart dalen door de maatregelen uit het regeerakkoord. In sommige gevallen zullen ze zelfs halveren. Duovoorzitter Bob van der Wal van MHP, de vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, heeft dat maandag gezegd.

PvdA-leider Samsom (l) en VVD-leider Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord. Beeld anp
PvdA-leider Samsom (l) en VVD-leider Rutte tijdens de presentatie van het regeerakkoord.Beeld anp

Hij wijst erop dat de maximale jaarlijkse pensioenopbouw wordt verlaagd met 0,5 procent van 2,25 naar 1,75 procent. Ook wordt de fiscale vrijstelling van pensioenpremies beperkt tot een inkomen van 100.000 euro.

Volgens berekeningen van MHP leidt de nieuwe aanpak voor iemand die begint met een inkomen van 30.000 euro per jaar en na 40 jaar werken eindigt met 60.000 euro straks nog maar tot een jaarlijks pensioen van 22.350 euro. Volgens het huidige regime kan zo iemand nog een pensioen van 28.750 euro opbouwen. Bij hogere inkomens zijn de gevolgen nog ingrijpender.

MHP roept Tweede en Eerste Kamer op de gewraakte pensioeningreep af te wijzen. 'Veel werknemers zullen te maken krijgen met een forse inkomensterugval na pensionering. Valt dan nog met trots te spreken over ons pensioenstelsel?', vraagt Van de Wal zich af.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, wees er vorige week al op dat het door het regeerakkoord voor jongeren moeilijker wordt eenzelfde pensioen op te bouwen als gepensioneerden nu.

Ook vakcentrale CNV betreurt de situatie. 'Niet alleen jongeren zijn hiervan de dupe', vindt vicevoorzitter Martin van der Linden. 'Met dit voornemen doorkruist het kabinet tevens de mogelijkheid voor fondsen om de pensioenopbouw op peil te houden bij de aanpassing van de pensioenen aan de stijgende levensverwachting.'

MHP-voorzitter Bob van der Wal. Beeld ANP
MHP-voorzitter Bob van der Wal.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden