Update

Pensioenakkoord lijkt nabij

Kabinet en coalitiefracties sluiten vermoedelijk vandaag een pensioenakkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De jaarlijkse pensioenopbouw zal straks uitkomen op 1,875 procent van het inkomen. Daarmee zijn extra kosten gemoeid die oplopen naar zo'n 600 miljoen euro.

redactie
Fractievoorzitter Kees van der Staaij (R) en D66-leider Alexander Pechtold verlaten het ministerie van Financien na afloop van het pensioenoverleg gisteren Beeld anp
Fractievoorzitter Kees van der Staaij (R) en D66-leider Alexander Pechtold verlaten het ministerie van Financien na afloop van het pensioenoverleg gisterenBeeld anp

Om dat te dekken, zal waarschijnlijk worden gesneden in de subsidies om werklozen aan de slag te helpen en worden pensioenfondsen btw-plichtig. Mogelijk gaat ook de aanschafbelasting op auto's omhoog, maar de VVD heeft grote moeite met dat laatste. Daarom wordt nog gekeken naar alternatieven in de belastingsfeer.

Ingewijden hebben dat gisteren laten weten, nadat de top van kabinet en coalitie opnieuw had gesproken met de fractieleiders Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP). Na afloop lieten Slob en Samsom zich optimistisch uit. Slob zei dat hij vandaag een akkoord verwacht over de aanvullende bezuinigingen die nodig zijn om de pensioenambities van de partijen te verwezenlijken. Daarna ligt een overeenkomst over het geheel binnen handbereik.

Meedoen CDA en GroenLinks
Mocht er overeenstemming komen, dan zal CDA en GroenLinks worden gevraagd of ze ook willen meedoen. Deze twee partijen namen de afgelopen weken steeds deel aan het pensioenoverleg, maar werden vorige week niet meer uitgenodigd. Het kabinet heeft een nauwere band met D66, ChristenUnie en SGP, waarmee het eerder een woon- en begrotingsakkoord sloot. CDA-leider Sybrand Buma en GroenLinks-leider Bram van Ojik lieten in Pauw en Witteman en Nieuwsuur gisteravond al weten geen zin te hebben om aan te schuiven bij een akkoord dat anderen hebben gesloten.

In het weekend spraken bronnen nog de verwachting uit dat er gisteren al een pensioenakkoord zou liggen, maar de drie oppositiepartijen bleken meer tijd nodig te hebben. Slob legde een verband met het debat in de Senaat over het woonakkoord, dat deze week plaatsvindt. PvdA-senator Adri Duivesteijn stelt zich daarin zeer kritisch op, waardoor het onzeker is of het akkoord ook door de Eerste Kamer heen komt.

Hogere pensioenopbouw
Het pensioenoverleg gaat over het kabinetsplan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Voor dit plan, dat een bezuiniging van bijna 3 miljard moet opleveren, bleek geen steun in de Senaat, waar de coalitie geen meerderheid heeft. Het kabinet probeert zich nu van steun van een deel van de oppositie te verzekeren, maar die eist in ruil daarvoor een hogere pensioenopbouw.

PvdA-senator Adri Duivesteijn Beeld ANP
PvdA-senator Adri DuivesteijnBeeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden