Update

'Pensioenakkoord ernstig in gevaar'

De grote weerstand binnen vakcentrale FNV brengt het pensioenakkoord ernstig in gevaar, vreest CNV-voorman Jaap Smit. De voorzitter benadrukt dat werknemers slechter af zijn, mocht het akkoord daadwerkelijk worden afgeschoten.

CNV-voorman Jaap Smit. © ANP Beeld
CNV-voorman Jaap Smit. © ANP

Opnieuw onderhandelen met het kabinet en de werkgevers zit er volgens Smit niet meer in: 'Na ruim een jaar onderhandelen over een conceptakkoord waar we het in hoofdlijnen al over eens waren, kunnen we echt niet meer terug naar af.'

Ingewikkelde onderwerpen
De voorzitter van de christelijke vakcentrale is bang dat de tegenstand van Abvakabo en Bondgenoten schade toebrengt aan het imago van de vakbeweging. 'Nu rijst de vraag of we nog wel in staat zijn om andere akkoorden over ingewikkelde onderwerpen te sluiten', zei Smit bezorgd.

Ook het CNV heeft twee vakbonden die dwarsliggen. Politiebond ACP en de militaire vakbond ACOM vinden net als hun collega's bij Bondgenoten en Abvakabo dat mensen met zware beroepen die niet langer kunnen doorwerken dan hun 65e er bekaaid vanaf komen. De bonden hebben echter veel minder leden dan de twee grootste FNV-bonden en bezorgen Smit lang niet zoveel zorgen als FNV-voorzitter Agnes Jongerius die heeft.

Kritisch
Smit is zaterdag begonnen met een toer door het land om zijn achterban in te lichten over het pensioenakkoord en gaat daar de komende tijd ook mee door. 'Ik merk dat de mensen achter het akkoord staan. De leden hebben wel kritische vragen, maar over het algemeen zijn zij positief', aldus Smit.

Communicatie
Het groeiend verzet binnen de vakbeweging zit volgens minister Henk Kamp (Sociale Zaken) in de communicatie. De minister hoopt mensen met goede uitleg nog te overtuigen van het belang van het akkoord. Want als vakbondsleden het pensioenakkoord verwerpen, is er volgens hem 'wel degelijk een probleem'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden