Peña Nieto van PRI favoriet bij verkiezingen Mexico

De Mexicaanse bevolking gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De Institutionele Revolutionaire Partij (PRI), die Mexico in de vorige eeuw ruim zeventig jaar bestuurde, lijkt op een ruime overwinning af te stevenen.

Redactie
De Mexicaanse presidentskandidaat Enrique Peña Nieto van de PRI Beeld getty
De Mexicaanse presidentskandidaat Enrique Peña Nieto van de PRIBeeld getty

Enrique Peña Nieto, de kandidaat van de PRI, gaat in de peilingen al geruime tijd aan de leiding. Door de kwakkelende economie en de geëscaleerde strijd tegen de drugskartels, die de afgelopen zes jaar aan zo'n vijftigduizend Mexicanen het leven heeft gekost, lijken steeds meer kiezers de voorkeur te geven aan de PRI.

De meest directe tegenstander van Peña Nieto, Andres Manuel Lopez Obrador, hoopt met zijn Partij van de Democratische Revolutie (PRD) op een wonder. Obrador bracht zes jaar geleden tienduizenden mensen op de been uit protest tegen de uitslag van de verkiezingen. Hij verloor die stembusgang met één procentpunt verschil van de huidige president Felipe Calderon van de conservatieve Nationale Actiepartij (PAN). Josefina Vazquez Mota, de eerste vrouwelijke kandidaat van een grote partij voor het Mexicaanse presidentschap, trekt dit jaar de kar bij de PAN.

Gematigde kandidaat
Peña Nieto heeft zichzelf neergezet als een pragmatische, gematigde kandidaat. Hij is voor meer private investeringen in de Mexicaanse olieindustrie, waarin de staat de dienst uitmaakt. Daarnaast wil hij het geweld in Mexico aanpakken door meer aandacht te besteden aan misdaad waar burgers onder lijden en de oorlog met de drugskartels terug te schroeven.

Lopez Obrador, de voormalige burgemeester van Mexico Stad, wil dat de nationale oliemaatschappij in handen van de staat blijft. Hij wil tevens dat Mexico zelfvoorzienend wordt wat betreft energie en voedselproductie, en meer geld uitgeven aan overheidsprogramma's.

De 51-jarige Vazquez Mota lijkt de lijn van Calderon door te willen trekken. De ex-minister van onderwijs en sociale ontwikkeling wil de oorlog met de kartels voortzetten, corruptie binnen de overheid harder bestraffen en het ontslagrecht versoepelen om economische groei te bewerkstelligen. Daarnaast beloofde ze deze week dat als ze wint, ze Calderon als procureur-generaal aanstelt.

Peiling
In de meest recente peiling die binnen de Mexicaanse wet mocht worden gepubliceerd had Peña Nieto een voorsprong op Lopez Obrador van acht tot zeventien procentpunten. Vazquez Mota lijkt af te stevenen op een derde plaats.

Naast het presidentschap kiest de Mexicaanse bevolking ook vijfhonderd nieuwe leden van het parlement en 128 senatoren. Daarnaast staan het burgemeesterschap van Mexico-Stad en het gouverneurschap van de staten Chiapas, Guanajuato, Jalisco, Morelos, Tabasco en Yucatan op het stembiljet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden