Pelle en de waterdieven ***

null Beeld

Regie: Rasmus Sivertsen
Stemmen: Birgit Schuurman, Plien van Bennekom

De Noorse animatiefilm Pelle en de waterdieven neemt stelling tegen het bottelen van water in flesjes; een kinderfilm met een boodschap.

Het autootje doet denken aan de Pixarfilm Cars, maar de pratende VW-Kever in Pelle werd al bijna veertig jaar geleden bedacht door de Noorse kinderboekenschrijver en ex-politieagent Age Magnussen.

Het leidde in Noorwegen tot een populaire serie kinderboeken, een tv-serie en in 2002 een bioscoopfilm. En nu is er met Pelle en de waterdieven een tweede film. Daarin komt de VW-Kever, die Pelle heet en bij de politie werkt, erachter dat twee boeven in de bergen het voor de bewoners beneden in het dorp bestemde water in flesjes opvangen, met als doel hen voortaan voor water te laten betalen.

De ijdele politiecommissaris, die in een joekel van een suv rijdt, gelooft Pelle niet en houdt zich liever bezig met een prinselijk bezoek aan het dorp. Pelles oom Richard, ook politieagent, en zijn ottervriendin Oda ('Geen water, geen vis, geen otter') zien de dreiging wel. Samen gaan zij de waterboeven te lijf.

Fabrikanten van mineraalwater zullen niet blij zijn dat de film het bottelen van water voorstelt als een louche activiteit, maar met de toenemende strijd voor toegankelijk schoon drinkwater in de wereld raakt de film een actueel onderwerp. Dat de animatie bepaald niet state of the art is, zal de jonge kinderen op wie de film zich richt, niet kunnen schelen, want zij zien een spannend verhaal. (JOS VAN DER BURG¿)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden