Pelikaan verpulvert record van fameuze voorganger Snelle Pelle

AMSTERDAM - De gevluchte Artispelikaan is pas twee weken en route, maar heeft nu al een rondje Nederland in de vleugels zitten. Momenteel zit hij in Zeeland, waar hij rondhangt bij de Oosterscheldekering en de badplaats Renesse.

Zijn verzorger Jaap Versloot is onder de indruk van de afstanden die dit broekie aflegt. Volgens Versloot heeft hij in veertien dagen al meer kilometers afgelegd dan Snelle Pelle, de Artispelikaan die twee jaar geleden ontsnapte, in drie maanden. Versloot: ''Deze heeft turbo.''

Versloot vermoedt dat het beest via het IJmeer, het Gooimeer en Lelystad uiteindelijk in het natuurgebied Diependal in Drenthe terecht is gekomen. Daarna ging hij via Assen naar Medemblik in het topje van Noord-Holland en vanaf zaterdag zakte hij zuidwaarts via Katwijk naar Zeeland.

De roze pelikaan lijkt in opperbeste stemming, althans dat maakt Versloot op uit de foto's die hem door vogelspotters worden gemaild. ''Hij ziet er super uit.
Hij moet ook wel in topconditie zijn, anders leg je niet zulke afstanden af.''

Artis heeft tot dusver pas één vangpoging gedaan, namelijk in Medemblik, waar de pelikaan tussen het riet zat. In open water begint Versloot er niet eens aan.
''Zo gauw hij ons ziet, is hij foetsie.'' Maar in Medemblik zouden de verzorgers hem, dankzij het riet, kunnen besluipen - zo was het plan. ''We hadden nog vis meegenomen om hem te lokken, maar hij toen wij daar arriveerden was hij mooi pleitos.''

Een tip van een mevrouw uit Andijk die beweerde dat ze de pelikaan in haar schuur had gevangen, bleek ook loos alarm. Hoopvol reisde een verzorger af naar de Andijkse schuur, waar hij geen pelikaan maar een aalscholver aantrof. Dat is toch een ander verhaal. De aalscholver is na een paar uurtjes onschuldig gevangenschap in vrijheid gesteld.

Versloot kan moeilijk voorspellen wat de pelikaan nu gaat doen. ''Je weet niet wat zo'n ding denkt.'' Maar de combinatie zee en vis zou volgens Versloot een aanlokkelijke verblijfplaats moeten vormen. Enige nadeel zijn de meeuwen, die de godganse dag schreeuwend achter hem aan vliegen. ''Tja, het is toch een vreemde eend in de bijt.''

De aansluiting bij een groep lepelaars in Drenthe was ook al van korte duur. Hij ging vanuit Diependal samen met deze club de hort op richting Assen. Onbekend is of de pelikaan - een groepsdier immers - uit de groep is gezet, of dat hij zichzelf heeft teruggetrokken. Dat laatste zou Versloot niks verbazen.
''Misschien dat die lepelaars te traag voor hem gingen. Deze wil vooruit.''(MALIKA SEVIL)

Gevluchte Artispelikaan heeft turbo. Foto ANP/Koen Suyk Beeld
Gevluchte Artispelikaan heeft turbo. Foto ANP/Koen Suyk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden