Pelikaan vermaakt zich in Drenthe

AMSTERDAM - De Artispelikaan vermaakt zich uitstekend in Drenthe. Hij heeft de laatste dagen in natuurpark Diependal rondgehangen en is gisteren met een club lepelaars de hort op gegaan.

Kort daarna werd hij door een verbaasde bewoonster van Assen gesignaleerd aan de rand van haar vijver, waarvan de inhoud in rap tempo werd verorberd.

Vorige week woensdag ontsnapte de pelikaan uit Artis vlak voordat de verzorgers de vogel wilde ringen, op sekse beoordelen, en angstaanjagender voor het dier, kortwieken. Toen twee leeftijdsgenoten eenmaal waren 'behandeld', vloog de pelikaan de lucht in. Eerst naar de Dijksgracht, daarna naar het Centraal Station en vervolgens raakte Artis het spoor bijster.

Verzorger Jaap Versloot vermoedt dat het beest via het IJmeer, het Gooimeer en Lelystad uiteindelijk in het natuurgebied in Drenthe bij het plaatsje Oranje terecht is gekomen. Overigens helemaal geen gekke plek voor een vogel. Voorheen waren het vloeivelden van de aardappelzetmeelfabriek, tegenwoordig is er een voor het publiek gesloten natuurreservaat. Wel is er een vogelkijkhut, via een ondergrondse tunnel te bereiken. Vogelkijkhut Diependal is het walhalla van de vogelaar, waar allerlei soorten futen, ijsvogels, bruine kiekendieven en buizerds voorbij paraderen. En één pelikaan dus.

Het exemplaar maakt een alerte indruk en hij lijkt zich op eigen poten prima te kunnen redden. Artis wacht af wat zijn volgende bestemming zal zijn.
In elk geval zijn de verzorgers niet van plan om achter hem aan te jagen - een les die ze hebben geleerd van de pelikaan die in 2005 uit Artis ontsnapte en drie maanden en route was. Alle vangpogingen waren vergeefs, tot de laatste, maar toen was Snelle Pelle verzwakt door de kou en de regen.

Deze is nog topfit. ''Als hij in een meertje zit, dan kunnen we het wel schudden,'' zegt Versloot. ''Als wij met een bootje naar hem toevaren, dan zegt hij: toedeledokie.'' (MALIKA SEVIL)

De Artispelikaan vermaakt zich uitstekend in Drenthe. Foto ANP/Marten van Dijl Beeld
De Artispelikaan vermaakt zich uitstekend in Drenthe. Foto ANP/Marten van Dijl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden