Pekinglucht vuiler dan ooit

Dikke smog in Peking. Peking zet alles op alles om de lucht in augustus, tijdens de Olympische Spelen schoon te laten zijn. Foto GPD/AP

SJANGHAI - Het stadsbestuur van Peking overweegt nog meer auto's van de weg te halen en meer fabrieken te sluiten als onderdeel van noodmaatregelen tegen de luchtvervuiling. Chinese staatsmedia hebben dat vandaag gemeld, terwijl de hoofdstad was gehuld in een dichte, grijze mist veroorzaakt door luchtvervuiling. Het zicht was op sommige plaatsen minder dan een kilometer.

Eerder genomen maatregelen helpen kennelijk niet. Zo mag sinds 20 juli per dag slechts de helft van de 3,3 miljoen auto's de weg op. Fabrieken in en om de stad moesten sluiten, de meeste bouwwerkzaamheden liggen stil.

Uitgerekend vandaag kwam Greenpeace met een rapport dat de Chinese autoriteiten in bescheiden mate lof toezwaait. Zo hebben de Olympische Spelen ervoor gezorgd dat nu schone benzine wordt getankt in Peking en dat het metronetwerk in een jaar tijd bijna is verdubbeld. Prima, maar veel te laat.

De milieuorganisatie onderzoekt sinds de Spelen van Sydney in 2000 wat het effect van de Spelen is op het milieu. Juist China, waar economische groei de afgelopen decennia absoluut voorrang had op milieubewustzijn, heeft beloofd de groenste Spelen ooit te organiseren.

Volgens Greenpeace valt niet te ontkennen dat Peking veel maatregelen heeft genomen die het milieu blijvend ten goede komen.

Sinds januari kan bij benzinepompen in Peking alleen nog brandstof worden getankt die aan de Euro-4 norm voldoet. De uitlaatgassen worden daarmee net zo schoon als die uit auto's in Nederland. Diesel voor de tienduizenden bussen in de stad is vervangen door schonere brandstoffen. En dankzij de Spelen, die op 8 augustus beginnen, gebruikt China voor het eerst op grote schaal windenergie.

De kritiek van Greenpeace is dat veel van deze maatregelen op het laatste moment zijn genomen. De vieze fabrieken zijn pas in de afgelopen maanden gesloten. Het veertig jaar oude metronetwerk is pas vorige week voor het eerst substantieel uitgebreid met de opening van drie nieuwe lijnen. Als Peking de vuile lucht tegelijk met de economische explosie van het land had aangepakt, was er kort voor de Spelen nooit zoveel internationale ongerustheid geweest.

De organisatoren van de Spelen hebben veel nadruk gelegd op de milieuvriendelijkheid van de gigantische bouwwerken die zijn neergezet voor het zestiendaagse sportevenement. In het olympisch stadion wordt zeventig procent van het water hergebruikt. Het water in het zwemstadion wordt verwarmd door de zon. Het olympisch dorp is de groenste woonwijk van China.

Greenpeace bekritiseert China echter, omdat het om al deze bouwwerken neer te zetten oude en vervuilende technieken gebruikte. Ook komt veel van het materiaal uit bronnen die schadelijk zijn voor het milieu, aldus Greenpeace in het rapport China na de Spelen: lessen uit Peking. Grootste probleem voor de milieuorganisatie is het gebruikte hout: dat heeft niet het internationaal erkende FSC-keurmerk. Dat betekent dat het uit bossen komt waar niet voor elke gekapte boom een nieuwe wordt geplant.

''China is de grootste importeur van hout in de wereld,'' schrijft Greenpeace. ''Het is een gigantisch gemiste kans dat het land de Spelen niet heeft aangegrepen om voortaan alleen nog hout te gebruiken met FSC-keurmerk.

Wel complimenteert Greenpeace de Chinezen voor 'het structurele overleg' met de milieubeweging. (REMKO TANIS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden