Peking beveelt 'glorieuze sfeer'

Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zal het centrum zijn van de vieringen. Hoogtepunt is een militaire parade die wordt gevolgd door een optocht van minstens tweehonderdduizend mensen langs het portret van Mao. Foto ANP Beeld
Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zal het centrum zijn van de vieringen. Hoogtepunt is een militaire parade die wordt gevolgd door een optocht van minstens tweehonderdduizend mensen langs het portret van Mao. Foto ANP

Op 1 oktober viert de Chinese Communistische Partij dat ze zestig jaar aan de macht is. Om dat vlekkeloos te laten verlopen, mag alleen nog goed nieuws worden verspreid. Tweehonderd kinderen in een dorpje in het zuidwesten van China lijden aan loodvergiftiging. Het is de derde keer in een maand dat kinderen ziek zijn geworden door naburige fabrieken.

Maar om de 'feestelijke sfeer' in het bijna jarige China - op 1 oktober zestig jaar onder communistisch bewind -niet te verpesten, wordt het nieuws niet langer prominent gebracht.

De bescheiden plaatsing is het gevolg van regels die de Chinese Centrale Propaganda Afdeling heeft uitgestort over de media. De nieuwe beperkingen moeten voorkomen dat slecht nieuws een smet werpt op de autoriteiten.

De regels van de propaganda-afdeling zijn de laatste dagen uitgelekt, iets wat niet vaak gebeurt. 'Tijdens de periode rond de Nationale Dag mag nieuws over milieuvervuiling, bloedvergiftiging, corruptie binnen de overheid, ontslagen Partijleden of verkeersongevallen niet op de voorpagina's van kranten of websites staan,' is één van de regels.

Websites moeten verhinderen dat internetters commentaar kunnen leveren op slecht nieuws. Alle media moeten de hoeveelheid negatief binnenlands nieuws en de populaire roddelrubrieken terugbrengen tot een 'bescheiden niveau'.

De regels gaan nog veel verder. Websites moeten een felrode kleur, de nationale kleur en die van de Partij, door hun inhoud laten slingeren. 'Dat zal snel leiden tot een levendige, glorieuze stemming.' Wie weigert, zal zwaar worden gestraft.

De eindeloze stroom aan terugblikken op zestig jaar 'Nieuw China' die de komende weken over het land wordt uitgestort, moet volgens de nieuwe regels vooral bestaan uit vooruitblikken. 'Wie terug wil kijken op de geschiedenis, moet dat in hoog tempo doen. Blijf niet hangen bij berichten over de jaren zestig en zeventig,' waarschuwt de afdeling. In die decennia raasde de bloedige Culturele Revolutie van de grote roerganger Mao Zedong door het land.

Het Plein van de Hemelse Vrede in Peking zal het centrum zijn van de vieringen. Hoogtepunt is een grootse militaire parade die wordt gevolgd door een optocht van minstens tweehonderdduizend mensen langs het portret van Mao aan de poort van de Verboden Stad.

Het immense plein en de omliggende straten waren afgelopen weekeinde hermetisch afgesloten voor de eerste repetities. Veiligheidsmaatregelen in Peking evenaren de situatie zoals die tijdens de Olympische Spelen van vorig jaar gold.

De nieuwe propagandaregels raken ook de Nederlands architect Rem Koolhaas. Sinds enkele weken is in China een oude grap nieuw leven ingeblazen. Doelwit is het nieuwe hoofdkwartier van staatszender CCTV, ontworpen door Koolhaas.

Chinezen ruziën over de vraag of Koolhaas de twee gebouwen heeft gemaakt in de vorm van het mannelijke en vrouwelijke geslachtsdeel. De architect ontkent dit in een stellige verklaring op zijn website. Dankzij het opnieuw publiceren van een oude spotprent blijft de discussie echter voortduren.

Dit tot grote onvrede van de staatszender, de officiële spreekbuis van de autoriteiten. Om die reden heeft de CPA zoekmachines bevolen geen resultaten weer te geven, als mensen zoeken op een combinatie van termen als CCTV, Koolhaas, seks en grap. (REMKO TANIS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden