Peiling: Zelfs Michele Bachmann kan winnen van Obama

De herverkiezing van president Obama wordt zeker geen eitje. Een nieuwe peiling laat zien dat zelfs zeer conservatieve Republikeinen als Ron Paul en Michele Bachmann een goede kans zouden maken tijdens de verkiezingen.

Sebastiaan Timmermans
Wordt Michele Bachmann de eerste vrouwelijke president van de VS? Beeld afp
Wordt Michele Bachmann de eerste vrouwelijke president van de VS?Beeld afp

Beide kandidaten staan maar een paar procent achter op de president in een nieuwe peiling van Gallup. De gematigdere kandidaat Mitt Romney staat zelfs voor op Obama, terwijl Rick Perry, de gouverneur van Texas, evenveel steun krijgt.

Geen serieuze kans
Toen Michele Bachmann haar kandidatuur een paar maanden geleden aankondigde, gaven maar weinigen haar een serieuze kans. Haar profiel (anti-abortus, anti-Washington, anti-schuldenplafondakkoord), zou veel te rechts zijn en maar weinig kiezers in het politieke midden aanspreken. Inmiddels is dat beeld veranderd. Republikeinen vallen Obama eensgezind aan. Een strategie die lijkt te werken.

Want deze peiling laat nogmaals zien dat Obama het moeilijk heeft in de VS. Zijn populariteit is tanende. Veel analisten zeggen dat de beroerde economische situatie en de hoge werkloosheid de belangrijkste oorzaken zijn. Nam de populariteit van Obama nog een hoge vlucht toen Osama bin Laden werd gedood, inmiddels staat nog maar een kleine veertig procent achter de president.

Natuurlijk kan dit beeld nog kantelen. Obama zei vorige week nog dat hij verwacht te zullen worden afgerekend op zijn economisch beleid, maar dat hij dan wel wil worden afgerekend op hoe Amerika er over een jaar voorstaat. Op de eerste november-dinsdag van 2012 kiezen de Amerikanen hun nieuwe president.

null Beeld bruno
Beeld bruno
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden