Update

Peiling: PVV stijgt door meldpunt, PvdA daalt na ophef

De PVV spint in de politieke peiling garen met het meldpunt waar mensen hun klachten kwijt kunnen over Polen of andere arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europese landen. De PvdA daarentegen behoort tot de grote verliezers na ophef in de fractie over een dubbelinterview van politiek leider Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman over de koers van de sociaaldemocraten.

ANP
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen staat de pers te woord na afloop van de fractievergadering waar werd gesproken over een kritische e-mail van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans over de koers van de partij. © ANP Beeld
PvdA-fractievoorzitter Job Cohen staat de pers te woord na afloop van de fractievergadering waar werd gesproken over een kritische e-mail van PvdA-Kamerlid Frans Timmermans over de koers van de partij. © ANP

Dat blijkt vandaag uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. De PVV zou nu bij verkiezingen 24 zetels in de Tweede Kamer behalen. Dat zijn er vier meer dan vorige week en daarmee wordt de dalende lijn van de partij van Geert Wilders de afgelopen tijd in de peiling gestokt. De PVV zit nu weer op het niveau van de verkiezingsuitslag in 2010.

Uit eerder onderzoek van De Hond bleek nog dat 55 procent van de kiezers (vrij) negatief staat tegenover het Polenmeldpunt. Ruim een kwart is (vrij) positief en 18 procent staat er neutraal tegenover.

De PvdA zou nu 14 zetels behalen en dat zijn er drie minder dan vorige week. In werkelijkheid hebben de sociaaldemocraten nu 30 zetels in de Kamer. Driekwart van de kiezers denkt dat Cohen niet lang meer fractievoorzitter van de PvdA zal zijn. Onder (potentiële) stemmers van de PvdA wordt dit gedacht door 63 tot 67 procent. Wel meent 53 procent van de Nederlandse kiezers dat het goed is als de sociaaldemocraten meer de linkerkant op gaan. Van de (potentiële) PvdA-stemmers wil 85 tot 87 procent een meer linkse koers.

SP
Terwijl de PvdA wegzakt, wint de SP één zetel erbij en komt uit op 33 zetels. De partij onder leiding van Emile Roemer blijft daarmee in de peiling de grootste partij. In het echt heeft de SP 15 Kamerzetels. Overigens zien de meeste Nederlanders wel verschillen tussen deze twee partijen. Nog geen drie op tien kiezers menen weinig verschil tussen de PvdA- en SP-doelstellingen te zien en denken dat de partijen beter kunnen fuseren.

Verder hebben het CDA en de ChristenUnie ieder in één zetel in de peiling verloren.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden