Peiling De Hond: weinig steun voor bezuinigingen

Slechts een op de zes Nederlanders staat achter de bezuinigingen van 6 miljard euro die het kabinet in petto heeft. Bijna twee derde wil geen extra bezuinigingen of de ingrepen die het kabinet al heeft aangekondigd terugdraaien.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ligt in perscentrum Nieuwspoort de toekomstige verkoop van ABN Amro toe. Beeld EPA
Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ligt in perscentrum Nieuwspoort de toekomstige verkoop van ABN Amro toe.Beeld EPA

Dat blijkt uit een peiling die Maurice de Hond zondag heeft gepubliceerd. De coalitie van VVD en PvdA kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer. Van de ondervraagden hoopt een op de vijf dat het kabinet de plannen door de Eerste Kamer krijgt.

Bijna de helft (45 procent) vindt dat er nieuwe verkiezingen moeten komen. Vooral PVV- en SP-stemmers zijn hiervoor. Marijke Vos, Eerste Kamerlid voor GroenLinks, zei zondag in Buitenhof niet uit te zijn op de val van het kabinet. Haar fractie staat open voor 'wezenlijk overleg' met de regering.

Maar slechte wetten die ook geen steun hebben van GroenLinks in de Tweede Kamer, hoeven ook niet op instemming van de fractie in de Senaat te rekenen. Volgens Vos heeft het kabinet er zelf voor gekozen te gaan regeren met een minderheid in de Eerste Kamer.

Elco Brinkman, voorzitter van de Eerste Kamerfractie van het CDA, waarschuwde dit weekeinde in NRC Handelsblad dat hij een streep trekt als het gaat om hogere lasten en nivellering van inkomens. Hij kwam vooral met bezwaren tegen het belastingplan en voorstellen om te bezuinigen op de pensioenen.

D66-leider Alexander Pechtold pleitte er zondag in WNL Op Zondag voor om ondernemers niet zwaarder te belasten. Volgens hem doet het kabinet al niet genoeg voor bedrijven en nu dreigt er ook nog een extra lastenverzwaring. Op Prinsjesdag komt D66 met een eigen plan om structureel 6 miljard euro te besparen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden