Peiling: D66 en GroenLinks onder expats de grootste

Uit een peiling onder in Nederland woonachtige expats blijkt dat GroenLinks en D66 de populairste zijn. Hun stemgedrag lijkt daarmee op dat van Amsterdammers.

Een Amsterdams stembureau tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar. Beeld anp
Een Amsterdams stembureau tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar.Beeld anp

Uit een door DutchNews.nl gehouden peiling steken beide partijen met kop en schouders boven de rest uit, met een nipt voordeel voor D66. Dezelfde partijen kwamen ook bij de laatste Amsterdamse peiling als nummer één en twee uit de bus.

Nek-aan-nek
GroenLinks en D66 kunnen allebei rekenen op tussen de 23 en 24 procent van de stemmen, de nummer drie VVD moet het met 12 procent doen. Aan de peiling op DutchNews deden ruim 850 mensen mee. Volgens hoofdredacteur Robin Pascoe van DutchNews woont ongeveer de helft van de deelnemers aan de peiling in Amsterdam.

Pascoe heeft geen waterdichte verklaring voor de uitslag van de peiling, maar geeft wel aan dat partijen er meer dan ooit werk van hebben gemaakt om ook anderstaligen met stemrecht in Nederland te bereiken. Een niet geringe groep: alleen al in Amsterdam wonen 89.000 expats met stemrecht.

Woongelegenheid
Ook buiten de top drie van DutchNews zijn de kaarten vergelijkbaar met Amsterdam geschud. Zo daalt de PvdA ook onder expats verder: van 12 procent naar 9 procent van de stemmen. De SP halveert zo'n beetje, van 11 procent naar 5 procent.

Uit de vragenlijst van Dutchnews komt verder naar voren dat de internationale gemeenschap vooral woongelegenheid en integratie belangrijk vindt. De uitwassen van het toerisme zijn een beduidend minder groot thema.

Rock the Vote
In de Marktkantine in West vindt maandagavond Rock the Vote plaats, een door GroenLinks georganiseerd evenement voor Amsterdammers zonder Nederlands paspoort die toch mogen stemmen. Op uitnodiging van de koploper in de peilingen spreken daar ook afgevaardigden van PvdA, VVD, D66 en GroenLinks.

De toegang voor Rock the Vote is gratis.

Lees ook: Rutger Groot Wassink onthaald als aanvoerder van links

Volg de verkiezingen

Op 21 maart goed voorbereid naar de stembus? Like Amsterdam Kiest op Facebook om niets meer te missen.

Stemadvies nodig? Doe de Kieswijzer van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden