Peilbaken bij liquidatiepoging leidde tot actie in de Knokkestraat

De aanslag op de bekende Amsterdamse crimineel Chahid Y., in november in Almere, lijkt verband te houden met de moordaanslag die de recherche op 1 februari denkt te hebben verijdeld door in Amsterdam-West vier jonge mannen klem te rijden, waarbij in de Knokkestraat een verdachte is neergeschoten.

Bij de actie van het arrestatieteam in de Knokkestraat werd een pergola omver gereden en werden meerdere geparkeerde auto's geraakt. Beeld anp
Bij de actie van het arrestatieteam in de Knokkestraat werd een pergola omver gereden en werden meerdere geparkeerde auto's geraakt.Beeld anp

Onder de huurauto van Chahid Y., waaronder een explosief ontplofte waarna hij met een automatisch vuurwapen is beschoten, én onder een auto waarnaar de vier vermoede huurmoordenaars op 1 februari onderweg leken te zijn, zat een peilbaken dat door het groepje geplaatst lijkt te zijn.

Het gaat om mannen van 20 en 21 jaar uit Amsterdam-Oost, allemaal van Marokkaanse origine. De recherche doet uitvoerig onderzoek naar mogelijke verbanden tussen de beide zaken en andere moordaanslagen in de vete die al vele Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost.

Chahid Y.
Het eerste peilbaken vond de recherche 1 november op de Poortdreef in Almere, waar het voornoemde explosief de Volkswagen van Chahid Y. en een vriend de lucht in had geslingerd, waarna Chahid Y. vanuit een BMW werd beschoten. Zijn vriend, die de Volkswagen had bestuurd, kon vluchten.

Y. werd geraakt aan een arm, maar kon een talud af rennen, in een sloot springen en ontkomen.

Via het baken dat op de plek achterbleef waar de Volkswagen was ontploft, kwam de recherche op het spoor van één van de vier jonge mannen uit Oost: Youssef O. (20) - wiens broer Bilal overigens in 2011 is doodgeschoten in De Pijp.

Gaandeweg het onderzoek bleek O. nóg een peilbaken te bezitten, dat onder meer door Amsterdam bewoog. Uiteindelijk bleek het onder een huurauto te hangen waarin twee Amsterdams-Marokkaanse broers uit West reden. Op hen was in juli 2014 al eens een aanslag gepleegd.

De recherche vermoedde dat de broers het doelwit zouden worden van een nieuwe aanslag en waarschuwde ze niet meer met hun huurauto te rijden. De auto werd naar een plaats gesleept die de recherche goed in de gaten kon houden.

Kalasjnikov
In een ander onderzoek, in Brabant, was inmiddels een in Amsterdam gestolen, sportieve BMW in beeld gekomen. Daarin had de recherche automatische vuurwapens aangetroffen, waaronder een kalasjnikov, plus een jerrycan brandstof en een fakkel. De recherche had de vuurwapens onklaar gemaakt en hield de auto met allerhande technische middelen in de gaten.

In de nacht van 31 januari op 1 februari reed de auto richting Amsterdam. Een Citroën reed met de BMW op. De recherche kreeg de overtuiging dat de inzittenden (twee in de BMW, twee in de Citroën) naar de auto van de broers uit West op weg waren om een aanslag te plegen. Op het moment dat de auto's vanaf de Ringweg A10 naar de wijk reden waar de auto stond, greep de politie in.

Een arrestatieteam reed de BMW klem in de Knokkestraat - waarbij een pergola sneuvelde en waar Kamal O. (21) uit de Indische Buurt werd neergeschoten, omdat hij uitstapte met de kalasjnikov. Bestuurder Rami M. (21) vluchtte uit de BMW, maar werd gepakt en door een politiehond gebeten. De inzittenden van de Citroën, Youssef O. en Zakaria Z. (21), werden even verderop gearresteerd.

De vier verdachten komen vandaag voor het eerst voor de rechter. De rechtbank moet besluiten of ze nog in de cel blijven. Youssef O. is inmiddels formeel beschuldigd van zowel betrokkenheid bij de aanslag in Almere als het voorbereiden van het vermoede liquidatieplan in Amsterdam-West. De verdachten en hun advocaten ontkennen met klem dat van zo'n moordplan sprake is geweest.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden