Pegida-voorman weer vrij na tonen hakenkruis

Pegida-voorman Edwin Wagensveld is donderdagmiddag vrijgelaten, nadat hij eerder op de dag buiten de rechtbank van Amsterdam was aangehouden en afgevoerd door de politie.

De Pegida-voorman werd donderdag voor de rechtbank gearresteerd Beeld anp
De Pegida-voorman werd donderdag voor de rechtbank gearresteerdBeeld anp

Na de arrestatie werd de Pegida-voorman nogmaals gevraagd het shirt uit te trekken, maar de Pegida-voorman wilde dit onder geen beding.

"De volgende keer trek ik het gewoon weer aan," zei Wagensveld toen hij was aangehouden en in het politiebusje stapte. "Hiermee spreek ik me uit tegen het nationaal socialisme, de PKK, Anti-Fascistische Actie (AFA) en IS."

Wagensveld had naar de rechtbank een T-shirt aan met daarop het Pegida-logo, met onder meer een hakenkruis en een prullenbak. Met het shirt aan mocht hij de rechtbank niet betreden. Hij weigerde zich om te kleden of het shirt af te plakken, en werd vervolgens weer gearresteerd.

Symbool
De situatie voor de rechtbank kreeg volgens politie een 'demonstratief karakter.' Daarop werd Wagenmans samen met een vrouw, die hetzelfde shirt droeg, aangehouden voor het overtreden van de Wet openbare manifestaties.

Behalve Wagensveld en de vrouw was ook een groep symphatisanten mee naar de rechtbank die op een spandoek hetzelfde symbool toonden. Zij mochten blijven staan.

Door de afwezigheid van Wagensveld werd de zitting van donderdag op verzoek van de Officier van Justitie geschorst.

De Pegida-voorman moest donderdag voor de kantonrechter in Amsterdam verschijnen voor het tonen van dezelfde afbeelding tijdens een demonstratie, eerder dit jaar.

Geen boodschap
Wagensveld overtrad op 27 februari een verbod op het tonen van hakenkruisen toen hij tijdens een demonstratie voor het stadhuis een spandoek ontvouwde met daarop het Pegida-logo.

Burgemeester Eberhard van der Laan had de demonstranten in het geheel verboden hakenkruizen en symbolen van organisaties als IS of Hamas te tonen.

Wagensveld had geen boodschap aan het verbod van de burgemeester en werd ook toen ingerekend.

Lees de analyse over de zaak: 'Ik doe wat ik wil, geen burgemeestertje verbiedt mij dat' [+]

Wagensveld voor zijn arrestatie. Beeld Tim Luimes
Wagensveld voor zijn arrestatie.Beeld Tim Luimes
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden