Pegida-voorman voor de rechter na tonen hakenkruis

De Nederlandse Pegida-voorman Edwin Wagensveld moet 8 september voor de kantonrechter verschijnen omdat hij tijdens een demonstratie in Amsterdam een spandoek toonde met een hakenkruis erop.

Redactie
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wijst tijdens een toespraak naar het getoonde hakenkruis. Beeld anp
Pegida-voorman Edwin Wagensveld wijst tijdens een toespraak naar het getoonde hakenkruis.Beeld anp

Hij hield zich daarbij niet aan de voorschriften die van tevoren door burgemeester Eberhard van der Laan waren opgesteld voor de demonstratie van de anti-islambeweging Pegida op 27 februari. Daarin werden onder meer nazisymbolen verboden.

Wagensveld was het niet met dit verbod eens en onthulde op een podium een afbeelding van een hakenkruis in een prullenbak. Hij werd daarop opgepakt en later op de dag vrijgelaten. Ook zes andere demonstranten werden aangehouden.

Het Openbaar Ministerie zegt de Pegida-voorman een strafbeschikking aan te hebben geboden, maar die weigerde Wagensveld te betalen. Op Twitter ontkent de Nederlandse tak van de Pegida-beweging echter dat zij de strafbeschikking hebben ontvangen.

Wet overtreden
Ondertussen stelt Berend Roorda, onderzoeker van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid en adviseur van het Ministerie van Binnenlandse Zaken, in een uitzending van Argos de voorschriften van Van der Laan ter discussie. Roorda zegt dat de burgemeester met het verbieden van hakenkruizen de wet overtrad.

Dit soort voorschriften mogen volgens de onderzoeker geen betrekking op de inhoud van de demonstratie, alleen op bijvoorbeeld de verkeerssituatie of de gezondheid.

Openbare orde
Tegen Argos zegt de gemeente Amsterdam in een reactie dat het verbod werd ingesteld om de openbare orde te beschermen, niet om de inhoud. Het hakenkruis heeft namelijk niks te maken met datgene waar de demonstratie zich op richtte: het asielbeleid en de islam.

"De argumentatie is niet dat het symbool strafbaar is, maar dat de driehoek het tonen van een hakenkruis duidt als 'een uiting die kan leiden tot heftige reacties, met verstoringen van de openbare orde tot gevolg'," aldus de gemeente. Bovendien, zo staat in de reactie, heeft Pegida ingestemd met de aanvullende voorschriften.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden