update

Pegida-demonstratie verloopt onrustig

De betoging van Pegida Nederland in Amsterdam is zaterdag onrustig verlopen. De vondst van een verdacht pakketje op de geplande demonstratieplek bij de Stopera zorgde ervoor dat de betoging van Pegida werd verplaatst en verkort. Linkse activisten verstoorden het protest van de anti-islamclub. De politie pakte 21 mensen op, vooral tegendemonstranten.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun

De politie sloot de toegang tot de Stopera af voordat de demonstratie van Pegida Nederland uberhaupt kon beginnen: een aangetroffen verdacht pakketje, dat achteraf vuurwerk bleek te bevatten, werd door experts van Defensie onderzocht.

Daardoor ontstond enige organisatorische chaos: betogers van Pegida stonden borst aan borst met linkse tegendemonstranten, die fel tekeergingen. Dat werd bij vlagen onvriendelijk. Over en weer werd gespuugd en geslagen. Volgens burgemeester Van der Laan namen aan de Pegida-demonstratie ongeveer zeventig mensen deel.

Charges
Later voerde de Mobiele Eenheid en politie te paard charges uit tegen de anti-fascistische demonstranten en een groep jonge mannen met het voorkomen van hooligans. Daarbij werden 21 arrestaties verricht, vooral onder tegendemonstranten. Door de organisatorische problemen kwam de Pegida-demonstratie, die zich moest richten tegen 'de islamisering van Europa' en het Europese asielbeleid, geen moment echt van de grond.

Met vlaggen, spandoeken en bordjes ('Rapefugees not welcome') namen de rechtse betogers hun positie in op de Blauwbrug. Pegida-voorman Edwin van Wagensveld was woedend op burgemeester Van der Laan: 'Dit is een schande, zo is het dus gesteld met de democratie in Nederland. Wij komen vreedzaam demonstreren, maar dat wordt ons onmogelijk gemaakt en de politie kan onze veiligheid niet garanderen. Jullie in Amsterdam zijn allemaal fascisten. En Van der Laan: rot lekker op.'

Rookbommen
Intussen lag het gedeelte tussen het Mr. Visserplein en het Rembrandtplein volledig plat voor het verkeer. Vanuit de groep linkse tegendemonstranten, die leuzen als 'Nazi's Raus' scandeerden, werden rookbommen gegooid.

Nadat Van Wagensveld weigerde naar een andere locatie te vertrekken, besloot Van der Laan de demonstratietijd met een uur te verkorten. Van Wagensveld, sarcastisch: 'Ik vind het allemaal fantastisch. Betere pers kan ik niet hebben.' Hoe het ook zij, tot het laten horen van een coherent protestgeluid kwam het niet.

Pas nadat de Pegida-betogers met stadsbussen van de Blauwbrug werden vervoerd naar een station werd het rustig in de stad. De chaotisch verlopen demonstratie was aan het begin nog gemoedelijk begonnen met een linkse tegendemonstratie, georganiseerd door PvdA, SP en D66. Daarbij waren enkele honderden mensen aanwezig.

Hooligans
Daar sprak onder anderen Rutger Groot Wassink, fractieleider van GroenLinks in Amsterdam. 'De betogers van Pegida zijn geen bezorgde burgers. Het is een bende politieke hooligans geleid door nazi's. Ze willen onze straten besmeuren met haat. We zullen Pegida bevechten en we zullen Wilders bevechten. Want is Wilders echt zo anders, als hij blijft suggereren dat je afkomst er toe doet? Voor ons zijn vluchtelingen welkom maar Wilders niet.' Zijn woorden oogstten kritiek op sociale media.

Groot Wassink oogstte met die boodschap applaus, maar PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman werd uitgejouwd door een groepje dat protesteerde tegen het asielbeleid van de PvdA. De linkse activisten die later voor problemen zorgden bij de Pegida-demonstratie waren overigens niet in groten getale aanwezig bij de officiële tegendemonstratie.

null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun
null Beeld Maarten van Dun
Beeld Maarten van Dun
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden