Peetersschool in Zuid voor één dag 'overmeesterd'

De Peetersschool in Amsterdam-Zuid is woensdagochtend overgenomen door meesters, om mannen te motiveren voor het onderwijs te kiezen. 'Dit doen we nooit bij de juf!'

Groep 3 van de Peetersschool kreeg vandaag les van Mitchell Kippers (l) en Arno Bleeker, beiden geleend van de Willemsparkschool. Beeld Rink Hof
Groep 3 van de Peetersschool kreeg vandaag les van Mitchell Kippers (l) en Arno Bleeker, beiden geleend van de Willemsparkschool.Beeld Rink Hof

Drie mannen zijn er op een normale dag op de Peetersschool: de directeur, gymleraar en leerkracht van groep 8. Woensdag zijn er 17 mannen op school, ze 'overmeesteren' de school.

Op de gevel is het woord 'Peetersschool' al veranderd in 'Meestersschool'. De influx van testosteron leidt ook meteen tot mannengrappen in de lerarenkamer: "De letters die we hebben veranderd waren p, m en s." Humor wordt hier regelmatig als reden aangedragen voor het belang van meesters.

Springen
Maar dat is het natuurlijk niet alleen. Directeur Jeroen Oomen benadrukt dat het lerarentekort (Amsterdam telt vanaf 2020 415 vacatures) nijpend is en dat het gek is dat de meeste scholen volstrekt geen man-vrouwbalans meer hebben.

Slechts 14 procent van de leerkrachten is man. "Niet dat vrouwen het niet goed doen, maar jongens hebben mannen nodig als rolmodel. Mannen voor de klas zijn gewoon anders dan vrouwen."

In groep 6 blijkt dat meteen als de nieuwe tijdelijke meester de rekenles in een soort gymles verandert. De kinderen rennen heen en weer of springen zo vaak ze kunnen op en neer. De opdracht? Schat hoe vaak je kunt springen in één minuut en probeer het dan uit.

Prachtig vinden de zesdegroepers de opdracht. "Dit doen we nooit bij de juf!" zegt Tijn (9) buiten adem. Hij moet het nog even aanzien, maar vermoedt dat hij zijn juf wel wil inruilen voor deze meester.

Tuttig imago
"Mannen zijn vaak fysieker, energieker ook," denkt pabostudent Pascal Klein (26), die woensdag ook is ingezet als mannenkracht.

Mokum Meestert, de actiegroep achter het initiatief, wordt door de gemeente gezien als mogelijke oplossing voor het lerarentekort.

Ook andere steden hebben 'Meestert'-groepen. In Rotterdam en Arnhem werden al eerder scholen overgenomen - met relatief succes - al is het in de statistieken nog niet terug te zien.

Van de mannelijke pabo-studenten (die al schaars zijn) gaat 60 procent iets anders doen dan lesgeven. Financiële overwegingen (een salaris in het basisonderwijs ligt gemiddeld lager dan bij andere hbo-beroepen) en een 'tuttig imago' blijven een probleem, zeggen deze meesters.

Moeders
Maar als het lukt om mannen te trekken, dan kan het snel gaan. "Meesters hebben een aanzuigende werking op andere mannen," weet Mitchell Kippers (32), normaal leraar op de Willemsparkschool, die voor de dag is uitgeleend aan de collegaschool in Zuid. Zijn school is al een stuk gemengder. "En juffen zijn er ook blij mee. Een gebalanceerd team is voor iedereen fijner."

Een beetje haantjesgedrag is de meesters deze morgen niet vreemd. Ze highfiven met de kinderen bij binnenkomst, trekken hun 'Meestert-shirt nog even strak over de borst en grappen: "Als de moeders hadden geweten dat wij de school overnemen, hadden ze wel iets anders aangetrokken."

Alles weer bij het oude
De kinderen zijn in elk geval al enthousiast. Wanneer Emile van der Lei (42), normaal meester in groep 8 en woensdag even directeur, de haag van kinderen voor de deur vertelt dat morgen alles weer bij het oude is, is de collectieve reactie duidelijk: "Aaah, neeee."

En de vrouwen? Die hebben deze morgen een studiedag, over het jongensbrein.

Lees ook de column van Lorianne van Gelder: Selectie op piemels of vagina's komt later wel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden