Pechtold wil parlementaire enquête afluisteren AIVD

D66-leider Alexander Pechtold wil dat er een parlementaire enquête komt naar de manier van werken van de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD. Pechtold zei dat zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed in reactie op een nieuwe publicatie in NRC Handelsblad. In de krant stond dat de AIVD de wet zou overtreden door in te breken op servers van internetfora en gegevens van gebruikers te verzamelen.

D66-leider Alexander Pechtold. Achter hem Arie Slob (CU) en Kees van der Staaij (SGP). Beeld ANP
D66-leider Alexander Pechtold. Achter hem Arie Slob (CU) en Kees van der Staaij (SGP).Beeld ANP

'De tijd van afwachten is nu wel voorbij. Het is zaak uit te zoeken of onze diensten hebben gewerkt binnen de wet', meent Pechtold. Hij wil een parlementaire enquête, omdat dat de enige manier is om te reconstrueren wat er is gebeurd, ervan te leren en de wet te verbeteren. 'Privacy is een groot goed en daar dienen we als parlement onze verantwoordelijkheid te nemen.'

Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie, wil eveneens weten wat er aan de hand is en of de veiligheidsdiensten zich aan de wet houden. Hij gaf in hetzelfde programma aan dat hij denkt dat er nu aanleiding is voor een parlementaire enquête.

Vergaande gevolgen
Ook van Ronald van Raak (SP) mag er een parlementaire enquête komen. Het lijkt er volgens hem op dat Nederland nauw betrokken is bij de Amerikaanse afluisterpraktijken en minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) de Kamer niet juist heeft geïnformeerd. Beide kunnen vergaande gevolgen hebben, vindt hij.

Kamerlid Gerard Schouw (D66) vindt dat verantwoordelijk minister Plasterk veel heeft uit te leggen. 'Als deze nieuwe onthullingen kloppen, dan is dat niet te rijmen met eerdere uitspraken van de minister die zei dat de binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten zich gewoon aan de wet moeten houden. Nu dit niet zo lijkt te zijn, vraag ik me af of de minister niet wist wat de inlichtingendiensten in Nederland deden of dat de minister de Kamer hierover niet juist wilde informeren', stelt Schouw, die eerder al vergeefs pleitte voor een parlementair vooronderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden