Update

Pechtold: 'Vóór verkiezingen al coalitie'

DEN HAAG - Als het aan D66-leider Alexander Pechtold ligt, sluiten gelijkgezinde partijen al vóór de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni een akkoord om aan de kiezer duidelijk maken welke coalitie hun voorkeur heeft. Dat stelt hij zaterdag in een interview in dagblad Trouw.

Het idee stamt uit de jaren zeventig, toen PvdA, PPR en PSP een links progressief akkoord sloten. Die partijen gingen zelfs nog een stap verder door voor de verkiezingen al een schaduwkabinet van linkse ministers te vormen. Uiteindelijk leidde dit tot het kabinet-Den Uyl.

Pechtold voelt zelf iets voor een coalitie van partijen die ''niet het doemdenken van bezuinigingen voorop willen stellen, maar willen hervormen om te behouden''. Deze hervormingen moeten zich wat Pechtold betreft vooral toespitsen op de arbeidsmarkt, de woningmarkt, het onderwijs en het klimaat- en energiebeleid.

Eerder gaf D66 in elk geval aan niet met de PVV van Geert Wilders te willen samenwerken. In Trouw stelt hij ook niet in zee te willen met een coalitie die niet tot ''deze verantwoorde hervormingen'' bereid is. ''VVD en GroenLinks maken andere keuzes dan wij, maar ze onderbouwen ze wel eerlijk'', vindt Pechtold. ''Wat CDA en PvdA willen is mij daarentegen onduidelijk.''

De voorman van D66 zegt graag in debat te willen gaan met PvdA-leider Job Cohen. (ANP)

D66-leider Alexander Pechtold. ANP Beeld
D66-leider Alexander Pechtold. ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden