Pechtold: Nederlanders laks over privacy

DEN HAAG - D66-leider Alexander Pechtold vindt dat Nederlandse burgers te laks zijn over de aantasting van hun privacy door de overheid.Hij zou willen dat er een burgerrechtenbeweging tot stand komt die zich sterk maakt voor het beschermen van hun persoonlijke vrijheid. In de Verenigde Staten en Duitsland bestaan dergelijke organisaties al.

Pechtold zei dat maandag bij de presentatie van het boek 'Alles onder controle' van Bart de Koning. Daarin wordt beschreven hoe de overheid in de strijd tegen het terrorisme de burgers steeds meer in de gaten houdt. Inlichtingendiensten lezen hun bankafschriften en e-mails en camera's en satellieten bespieden hun bewegingen.

Volgens Pechtold maken veel Nederlanders zich ten onrechte weinig zorgen over de hoeveelheid informatie die bij allerlei instanties beschikbaar is over hen. ''Als er een ander aan de macht komt, wie weet hoe snel het dan kan gaan'', waarschuwde hij. Nederland kent wel het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP), maar het zou verstandig zijn als burgers zich ook organiseren, aldus Pechtold. Een burgerrechtenorganisatie zou bijvoorbeeld proefprocessen kunnen aanspannen bij schendingen van de privacy. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden