Pechtold: morgen ligt pensioenakkoord op tafel

Kabinet, coalitie en oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP verwachten morgen een pensioenakkoord te sluiten. D66-leider Alexander Pechtold heeft dat vandaag gezegd na topoverleg. De partijen zijn het daar vrijwel eens geworden over de dekking.

Redactie

Al voor het topoverleg werd verwacht dat er snel een akkoord op tafel zou liggen. Wel moeten de oppositiepartijen afwachten of het woonakkoord dat ze in het voorjaar met het kabinet sloten het haalt in de Senaat. PvdA-senator Adri Duivesteijn ligt daar dwars. Overigens denken PvdA-minister Dijsselbloem en zijn partijgenoot Lodewijk Asscher van Sociale Zaken niet dat het woonakkoord vandaag sneuvelt. 'Het is niet eenvoudig, maar ik ga er van uit dat we er komen', zei Asscher.

Oppositie
Het pensioenoverleg draait om het kabinetsplan om de jaarlijkse pensioenopbouw vanaf 2015 fors te verlagen, waarmee een bezuiniging van 2,8 miljard bereikt moet worden. Het wetsontwerp haalde het niet in de Senaat, waar het kabinet geen meerderheid heeft. Het zoekt daarom steun bij de oppositie. Die wil die alleen verlenen als er een hogere pensioenopbouw uit de bus rolt dan het kabinet aanvankelijk wilde. Dat kost de schatkist geld, waardoor alternatieve bezuinigingen nodig zijn.

Volgens bronnen zijn de partijen het op hoofdlijnen eens. De pensioenopbouw komt straks uit op 1,875 procent per jaar, terwijl het kabinet uitging van 1,75 procent. De extra kosten bedragen zo'n 600 miljoen. Dat geld wordt gevonden door te snijden in de subsidies om werklozen aan de slag te helpen en door pensioenfondsen btw-plichtig te maken. Mogelijk gaat ook de aanschafbelasting voor auto's omhoog of komt er een andere lastenverzwaring.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden