De Campagne

Pechtold loopt een halve pas achter Paternotte

Hoe trekken de politieke partijen de aandacht van de kiezer? Vandaag: D66 zet de boel op scherp in Noord.

D66-leider Alexander Pechtold kwam de Amsterdamse lijsttrekker Jan Paternotte toch even bijstaan op campagne in het Hyperion Lyceum in Noord Beeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)
D66-leider Alexander Pechtold kwam de Amsterdamse lijsttrekker Jan Paternotte toch even bijstaan op campagne in het Hyperion Lyceum in NoordBeeld Jean-Pierre Jans (www.jeanpierrejans.nl)

Op het schoolplein van het Hyperion Lyceum kletsen D66'ers bij, allemaal frisse jongelui van het type 'lang op school gezeten'. Maar waarom? Er is geen kiezer te zien. Als je dan toch graag in Noord in het zonnetje staat, ga dan naar het strandje van Pllek.

Marten Admiraal, D66-medewerker en organisator van deze bijeenkomst, wil het wel uitleggen. 'Dit is een motivatiedingetje. Effe de boel op scherp stellen.' Hij heeft het over de 'mean, green campaignmachine'. D66'ers zonder goed humeur, ze zijn dezer dagen niet te vinden.

Daar komt Alexander Pechtold aangewandeld, groene sjaal om, voor enkele motiverende woorden. Applaus van de voltallige mean, green campaignmachine. Pechtold krijgt een baby op de arm, de trotse vader ernaast, maar politieke kleur is niet erfelijk, dus de baby zet het op een krijsen, wat een haastig einde betekent van dat fotomomentje.

Als Jan Paternotte het schoolplein oploopt, is het applaus zowaar nog harder. Jan is de man.

Twee verkiezingen geleden stond hij nog condooms uit te delen op de VU - 'Ga de eerste keer voor Jan' - en over twee weken is hij de prins van deze stad. In de peilingen staat D66 op dertien zetels en valt de PvdA terug naar tien. Een overname van Amsterdam, na 66 jaar PvdA-bestuur - er is iets voor te zeggen dat D66'ers graag het woord historisch in de mond nemen. Nu ja, historisch: dan wel vergelijkbaar met de inname van Den Briel. Daar waren de Spanjaarden ook allang zelf vertrokken.

En waar is Pieter Hilhorst? Job Cohen wordt van stal gehaald, Lodewijk Asscher neemt de schuld op zich voor de blunder van 188 miljoen en de grootste aanval op de plannen van D66 moest komen van Maarten van Poelgeest, nota bene van GroenLinks.

De stad ligt voor het op­rapen, dan is een motivatiedingetje nooit verkeerd.

'Beste Amsterdammers,' zegt Paternotte, als een voetbalcoach van de grote favoriet die waakt voor onderschatting, 'we zitten er heel dichtbij, maar we moeten er nog tien dagen hard aan trekken.' Mooi ook - klassiek trucje - hoe hij de naam van Hilhorst niet één maal noemt. Die heet 'de wethouder van Onderwijs' of 'de PvdA-lijsttrekker die tevens dienstdoet als wethouder van Financiën'.

Ook Pechtold roept op alle buren, vrienden en familie aan te sporen vooral D66 stemmen en zonder fijne sneer heeft hij nog nooit een speech gehouden: 'Ik loop hier heel bescheiden een halve pas achter hem. Jan heeft geen prominenten nodig.'

Dat wil Paternotte, even later weer lekker in de zon, best onderstrepen. 'Volgende week schiet vast Wim Kok nog te hulp en dan Wouter Bos en op verkiezingsdag nog Joop den Uyl.'

Die verkiezing wordt een makkie, toch? Paternotte: 'We merken ook dat steeds meer mensen vertrouwen in ons hebben. Maar het klopt: er is maar één goed alternatief.'

En Pechtold over het optreden van Cohen en Asscher: 'Dit soort paniek, ik word daar altijd wel vrolijk van. Kennelijk maken ze zich zorgen.'

En dan gaat het op weg naar het Vondelpark, geschiedenis schrijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden