Plus

Pechtold irriteert met 'bizarre wensenlijst'

Het 'motorblok' van VVD, CDA en D66 vertoont scheuren. VVD en CDA vinden dat D66-leider Pechtold onderhandelingen met de ChristenUnie geen serieuze kans heeft gegeven. 'Hij heeft iets kapotgemaakt.'

Alexander Pechtold (D66) bij aankomst op het Binnenhof voor een gesprek met Gert-Jan Segers (Christenunie) en Informateur Edith Schippers.Beeld anp

Alexander Pechtold heeft wat uit te leggen. De D66-leider is in Den Haag de gebeten hond nu hij een coalitie met de ChristenUnie (CU) torpedeert.

Aan de andere partijen uit het zogenoemde motorblok, VVD en CDA, liet hij dit weekend nog doorschemeren - ondanks zijn bezwaren - zelf ook wel in te zien dat deze optie onderzocht moest worden.

Toch ging hij dinsdagmiddag met een omvangrijke en gedetailleerde 'boodschappenlijst' het gesprek aan met ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. Of die even wilde aangeven welke punten hij in de onderhandelingen wilde 'weggeven'?

VVD en CDA wisten niets van die 'totaal bizarre wensenlijst', die door de D66-fractie aan hem zou zijn meegegeven. "Pechtold gedraagt zich onnavolgbaar," stelt een bron die bij de formatie betrokken is. "Hij heeft iets kapotgemaakt."

Niet voor niets riep VVD-leider Mark Rutte kort voor middernacht dat hij, net als het CDA, een gesprek wil met de vier partijen samen. "Er zit veel ruis op de lijn."

Pechtold weigerde vrijwel direct. Dat is 'niet zinvol'. In de wandelgangen klinkt echter dat Pechtold best met Rutte en CDA-leider Sybrand Buma wil praten, maar zónder Segers. D66 'snapt best' dat Rutte en Buma 'even gepikeerd zijn', aldus een ingewijde uit die partij. "Maar dat gaat wel weer over."

'Enige serieuze optie'
Segers was verbijsterd door de wending die het gesprek bij informateur Edith Schippers nam. "Het was trekken aan een dood paard," zegt een ingewijde. De ChristenUnieleider dacht een verkennend gesprek te hebben met Pechtold, nadat Schippers een coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie 'de enige serieuze optie' voor een meerderheidskabinet had genoemd.

In plaats daarvan kwam hij in 'pre-onderhandelingen' terecht, waarbij alle gevoelige thema's langskwamen. De D66-'wensenlijst' voerde zelfs tien jaar terug, naar de onenigheid die de ChristenUnie had in Balkenende IV, toen er bonje was over stamcelonderzoek.

Segers stelde na het vier uur durende gesprek teleurgesteld vast dat 'het geen faire kans heeft gekregen'.

Asscher wil vandaag debat
"We zitten in een aflevering van Borgen die ik nog niet ken," zo werd dinsdagavond in de ChristenUniefractie verzucht, verwijzend naar de Deense politieke dramaserie.

Want waarom moest de ChristenUnie al apart met D66 onderhandelen?
Onderhandelingen over een kabinet voer je toch met alle partijen waarmee je een coalitie wilt vormen, klonk het vertwijfeld.

D66 maakt voortdurend duidelijk een kabinet met de ChristenUnie niet te zien zitten. Regeren met drie conservatieve partijen zou rampzalig zijn voor de vrijzinnig-liberale agenda van de partij. Pechtold ziet het liefst een linkse partij - SP of PvdA - aanschuiven.

Informateur Schippers wilde dinsdagavond nog geen conclusies trekken. Nu de impasse compleet is, wilde zij 'eerst nadenken'. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil dat er nog woensdag over de ontstane chaos rond de kabinetsformatie wordt gedebatteerd.

Bij VVD en CDA wilden ze woensdag eerst de situatie in kaart brengen. Wellicht dat Mark Rutte de regie moet nemen, zoals Wim Kok in 1994 deed. Die schreef een voorstel voor een regeerakkoord en doorbrak daarmee een impasse. "Maar eerlijk gezegd weet nu even niemand welke kant dit opgaat," aldus een ingewijde.

Volg alle updates in ons formatieblog.

Tegenvaller door zorg

De nieuwe coalitie krijgt te maken met een tegenvaller: de komende jaren moeten honderden miljoenen meer worden uitgegeven aan langdurige zorg. Staats­secretaris Martin van Rijn heeft het Zorginstituut gevraagd te bepalen wat er nodig is voor betere verpleeghuiszorg. Die uitspraak blijkt echter juridisch bindend, waardoor er onbedoeld al sneller dan verwacht extra moet worden geïnvesteerd. “De kwaliteit van de zorg moet omhoog, dat kost geld,” zei Van Rijn vanochtend voor de ministerraad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden