Pechtold: Buma 'onverstandig' over referendum sleepwet

De uitlatingen van CDA-leider Sybrand Buma over een referendum dat ophanden lijkt over de zogenoemde sleepwet waren 'niet zo verstandig' volgens Alexander Pechtold (D66).

Alexander PechtoldBeeld ANP

De partij van Pechtold maakt net als partij van Buma deel uit van de nieuwe regeringscoalitie.

Buma stelde zaterdag dat de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) er moet komen en dat hij het referendum dat tegenstanders willen organiseren niet als een "echt referendum'' beschouwt.

De CDA-voorman benadrukte dat afschaffing van het raadgevend referendum is vastgelegd in het regeerakkoord. Volgens Pechtold moet Buma de komende maanden de kiezer vertellen "dat we natuurlijk wel serieus omgaan met het wettelijk instrumentarium dat we hebben''.

De coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie heeft niet afgesproken wat het kabinet moet doen met de uitslag van een eventueel referendum over de Wiv, zei Pechtold. Wat hem betreft kan van intrekken van de wet sowieso geen sprake zijn. Wel zal het kabinet er alles aan doen om het draagvlak voor de Wiv te vergroten door bijvoorbeeld af te spreken dat de wet spoedig en zorgvuldig wordt geëvalueerd.

CDA-kiezers kritisch
Ook een meerderheid van de CDA-achterban is kritisch over de aankondiging van Buma over het negeren van het referendum. Van de CDA-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel antwoordde 53 procent geen begrip te hebben voor Buma's opmerking, 44 procent heeft wel begrip.

Kiezers van andere partijen geven nog vaker aan dat ze zich niet kunnen vinden in deze opstelling. Driekwart van de bijna 22.000 respondenten zegt er geen begrip voor te kunnen opbrengen. Leden van het opiniepanel die op de SP, PVV en Forum voor Democratie hebben gestemd, vinden bijna allemaal (94 tot 96 procent) dat het kabinet de uitslag niet bij voorbaat al naast zich neer mag leggen.

Lees ook: De sleepwet uitgelegd: wie mag wat van ons weten?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden