Pech voor fotowinkels: pasfotohokjes bij de gemeente zijn niet illegaal

De pasfotohokjes in de kantoren van de gemeente Amsterdam zijn niet illegaal. Volgens monopoliewaakhond ACM is er geen sprake van oneerlijke concurrentie met pasfotowinkels.

Herman Stil
Een pasfotoautomaat op Amsterdam Centraal. De hokjes die in de Stadsloketten van de gemeente staan, mogen daar blijven. Beeld Floris Lok
Een pasfotoautomaat op Amsterdam Centraal. De hokjes die in de Stadsloketten van de gemeente staan, mogen daar blijven.Beeld Floris Lok

Vorig jaar zette Amsterdam in elk van de zeven Stadsloketten, de opvolgers van de stadsdeelkantoren, bij de paspoortbalies een pasfotohokje neer. Die opdracht werd onderhands gegund aan één leverancier, van buiten de hoofdstad.

Dat zette kwaad bloed bij de Amsterdamse fotowinkels, die voor een aanzienlijk deel van hun inkomsten afhankelijk zijn van pasfoto's. Volgens hen is er sprake van oneerlijke concurrentie, waarbij de gemeente de plaatselijke ondernemers het brood uit de mond stoot.

Zo is bij pasfotofotograaf Ringfoto de Boer, op een steenworp afstand gevestigd van het Stadsloket bij het Bijlmerplein, de foto-omzet 20 procent gedaald. De Boer maakt nu tussen de twintig en dertig pasfoto's per dag, maar merkt direct als het fotohokje stuk is: dan zijn het er tachtig.

Ook bij Pasfoto Amsterdam bij het Stadsloket in Noord daalde de omzet een vijfde. Fotoshop West in Bos en Lommer zegt minder last te ondervinden, omdat veel klanten langskomen van wie de pasfoto uit het hokje bij de paspoortaanvraag is afgekeurd.

Maar van oneerlijke concurrentie is geen sprake, zegt Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag in een uitspraak over de zaak, na een klacht van vijf Amsterdamse fotowinkels. "De pasfotohokjes die in zeven stadsdeelkantoren van de gemeente Amsterdam staan, passen binnen de wet."

Gemeenschapsgeld
Volgens de fotowinkels zou sprake zijn van oneerlijke concurrentie omdat de gemeente, die de ruimte voor de hokjes verhuurt, niet alle kosten doorberkent aan de exploitant. Zo zou stroom en schoonmaak van de hokjes uit gemeenschapsgeld worden betaald, waardoor foto's uit de automaten goedkoper kunnen zijn dan pasfoto's van fotowinkels die wel zelf moet opdraaien voor zulke kosten.

Maar uit het onderzoek van ACM blijkt dat de gemeente zulke kosten wel degelijk doorberekent.

Over de onderhandse aanbesteding van de hokjes laat de waakhond zich niet uit. Na een publicatie in Het Parool daarover paste de gemeente vorig jaar spoorslags de aanbesteding voor de overgebleven vier stadsloketten aan en liet ook lokale partijen meedingen.

Vorige maand moest de gemeente wel bakzeil halen in de Stopera. Op last van de rechter moet het pasfotohokje daar worden weggehaald, omdat de gemeente als verhuurder van winkelruimte, pasfotofotograaf Heno al in 1992 het alleenrecht gaf op het maken van pasfoto's in het stadhuis. Die uitspraak gaat niet op voor de andere gemeentekantoren.

Misleiding
De fotovakbranche loopt al jaren te hoop tegen pasfotohokjes en paspoortsystemen bij de overheid waarbij aan de balie foto's voor identiteitspapieren worden gemaakt.

Volgens de pasfoto-fotografen worden burgers misleid met de hokjes, omdat veel foto's die zo worden gemaakt aan de balies worden afgekeurd omdat ze niet aan de normen voldoen. Voor kleine kinderen, rolstoelgebruikers of ouderen zijn de hokjeshelemaal niet geschikt.

Die kunnen, zo waarschuwden de brancheverenigingen van de fotovakhandel vorig jaar in een brandbrief aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, straks nergens meer terecht omdat veel pasfotografen door de nieuwe concurrentie, over de kop zullen gaan.

Pasfotowinkel Ringfoto De Boer in Amsterdamse Poort, waar de omzet 20 procent daalde nadat bij het Stadsloket een fotohokje werd neergezet Beeld Rowin Ubink
Pasfotowinkel Ringfoto De Boer in Amsterdamse Poort, waar de omzet 20 procent daalde nadat bij het Stadsloket een fotohokje werd neergezetBeeld Rowin Ubink
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden