PC

THEODOR HOLMAN

Eindelijk weer eens een rel rond het Amsterdamse Studentenweekblad Propria Cures. De Universiteit van Leiden vindt het blad 'te vies'. Omdat er een rubriek in staat waarin 'de anus van Albert Verlinde' allerlei vragen beantwoordt.

Dat doet die anus helemaal niet slecht. Ik moest er wel om lachen. Maar Leiden vond het 'inhoudelijk ongepast'.

Die anus van Verlinde was natuurlijk de spreekwoordelijke druppel. Ook de Fokke en Sukketekening ging Leiden (het bestuur van de introductiedagen) te ver. Je ziet Fokke en Sukke, verkleed als Donald Duck, kontneuken, waarbij de dialoog luidt: ''Seks en Donald Duck ...'' ''Dat schijnen studenten het leukst te vinden.'' Een prachtige tekening van zeer goede inhoud - want niets gelogen - als je de krant tenminste hebt gevolgd.

Leidse studenten.

Die worden expres enigszins kinderachtig gehouden door de ouderejaars. Een sprekende anus, kontneukende eenden - het gaat ze te ver en dat heet dan 'inhoudelijk ongepast'.

Beide grappen in PC zijn veelzeggend, redelijk moralistisch zelfs. De redactie van PC ziet geen verschil tussen wat Albert Verlinde in RTL Boulevard beweert en dat wat er uit zijn anus komt. En die kontneukende Fokke en Sukke zijn niets anders dan een illustratie van een wetenschappelijk onderzoek. Zeer gepast dus.

Daarom blijft de vraag: waar zijn ze in Leiden bang voor? Wat denken ze dat er gebeurt als eerstejaars dit in hun introductieweken te zien krijgen? Ontwikkelen ze dan 'een slechte smaak'?

Het kan niet anders of ze vermoeden dat eerstejaars werkelijk denken dat de anus van Albert kan spreken. Of zijn ze bang dat alle eerstejaars, denkende dat ze spreken, de hele dag uit hun reet gaan winden? En dan die Fokke en Sukketekening. Zijn ze in Leiden bang dat alle eerstejaars gaan kontneuken? Wat dan nog?

Onder het mom van 'goede smaak' probeert men niet alleen de eigen angsten te bestrijden, maar ook in een goed blaadje te komen bij de 'boven ons gestelden'. Want ja, Donner, de ChristenUnie, Verhagen, Balkenende, al die vijanden van Propria Cures, vinden dit geweldig.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden