PBL: Nederland kan uitstoot broeikasgas met 80 procent verminderen

Nederland kan 80 procent minder broeikasgassen uitstoten in het jaar 2050, mits nu al wordt ingezet op vier maatregelen: energiebesparing, het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2, biomassa en groene stroom.

De kolengestookte energiecentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven.Beeld ANP XTRA

Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een gezamenlijk rapport. Het rapport is gemaakt op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Biomassa en elektrische auto's
De onderzoekers wijzen erop dat de hoeveelheid biomassa beperkt is en dat keuzes moeten worden gemaakt waar dit als brandstof zal worden ingezet. In het verkeer zouden vliegtuigen en vrachtwagens biogas als brandstof kunnen krijgen, maar niet de personenauto's. Daar ligt biogas minder voor de hand, omdat er alternatieven zijn in de vorm van elektrische auto's of auto's op waterstof.

Ook is onzeker hoeveel ruimte er beschikbaar zal zijn voor het ondergronds opslaan van het broeikasgas CO2. Dat kan een grote rol vervullen bij industriële installaties, maar bij kolencentrales is het niet de beste keuze. Bij het opwekken van elektriciteit zijn alternatieven mogelijk als windmolens en zonnepanelen.

Klimaattop
Over twee weken komen de Verenigde Naties bijeen in het Zuid-Afrikaanse Durban voor een nieuwe klimaattop. Delegaties van bijna 200 landen, waaronder Nederland, zullen tot 9 december praten over stappen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden