PlusNet Open

Paviljoen Lolaland

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Lolaland.

Pim Westenberg
Lolaland, Pampuslaan 501 Beeld Lin Woldendorp
Lolaland, Pampuslaan 501Beeld Lin Woldendorp

Hoewel Blijburg afgelopen september moest sluiten, blijft het strand­paviljoen nog 21 maanden staan. Leegstand kon nooit de bedoeling zijn, dachten de gemeente en Lola (Stichting Leegstand Oplossers Amsterdam).

Met Lolaland is er nu een restaurant (Haas & Popi), twee podia, ateliers en studioruimte.

Muziek
"We gingen de buurt in en vroegen aan de IJburgers wat zij wilden in het paviljoen. Toen kwam naar voren dat er weinig ruimte was om zelf dingen te organiseren en dat ze zonder Blijburg de horeca zouden missen," zegt Suzan Huppes (26) van Lola.

De organisatoren van De Ruimte gaven het restaurant vorm. Op de twee podia kunnen buurtbewoners zelf een avond programmeren.

Lolaland zal ook zelf voor programmering zorgen, zodat er altijd een paar avonden in de week muziek is. De zalen zijn verder beschikbaar voor poëzie, films en debat.

Atelier
Beneden in het paviljoen is een atelier ingericht, waar workshops podium­kunsten - denk aan dansen en acteren - gegeven worden door Rightaboutnow Inc. Dat deelt de ruimte met textielatelier Tex, zodat er voor de creatievelingen ook nog wat te maken valt.

Huppes nodigt bewoners uit zelf voor invulling te zorgen van de nieuwe buurtfunctie op het noordelijkste puntje van het eiland. "Op maandagavond kan er bijvoorbeeld een groepje amateurschilders komen. En de keuken van de vroegere snackbar kan als buurtkeuken gebruikt worden," zegt zij.

Alle nieuwe hotspots van Amsterdam.

Tips? open@parool.nl

Lolaland

Pampuslaan 501
facebook.com/Lolalandijburg

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden